„Nedělní ráno je pořádně studené – ve Volarech-Luční potok teplota klesá k -27 °C, v Českých Budějovicích -15,8 °C, v Kocelovicích -15,9 °C, v Karlových Varech -14,7 °C a ještě zdravím do Temelína -14,6 °C,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová. Výstraha před silným mrazem platí pro celé území Česka. Podle Honsové teplty d pondělí půjdou nahoru.

Teploty dnes večer mohou podle meteorologů klesat pod minus 12 stupňů Celsia při déletrvající zmenšené oblačnosti. „Nejnižší teploty budou večer a v první polovině noci. Ve druhé polovině noci budou mrazy zmírňovat,“ uvedli. Výstraha před silným mrazem platí pro část Jihomoravského kraje a celý Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj od dnešních 18:00 do pondělních 06:00.

Silnou ledovku s tloušťkou až dva milimetry očekává ČHMÚ v Ústeckém kraji a částech Karlovarského a Libereckého kraje. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí tam trvá od pondělních 08:00 do půlnoci. O stupeň nižší výstraha před ledovkou pak platí ve stejnou dobu i v ostatních regionech Čech. Kvůli možné vysoké nehodovosti a zvýšenému nebezpečí úrazu při chůzi doporučují meteorologové omezit vycházení ven a jízdy autem.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silný vítr s nárazy do 70 kilometrů za hodinu bude v pondělí a v úterý foukat na severní Moravě, ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a na Frýdlantsku, na horách to může být až 90 kilometrů za hodinu. V oblasti Českomoravské vrchoviny, na severní Moravě a ve Slezsku bude vítr místy vytvářet sněhové jazyky a podle meteorologů bude přispívat i k tvorbě silné námrazy s tloušťkou nad tři centimetry. Meteorologové upozorňují na nebezpečí lámání větví, stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení a komunikačních rozvodů. Při oblevě pak hrozí zranění v důsledku padajících kusů námraz, doporučují proto nepohybovat se a neparkovat pod stromy, stožáry a dráty elektrických vedení.

Video
Video se připravuje ...

Řidič ve Stodůlkách naboural autobus a srazil ženu, z místa nehody pak utekl. (16. prosince 2022) Blesk.cz - David Malík

Jak se chránit při silných mrazech?

Na co dávat pozor při péči o tělo

Tělo je sice chráněno před mrazy oblečením, ale dostává se mu méně kyslíku a vlhkosti. Je dobré používat i funkční prádlo, které dostatečně odvádí pot. Doma pak pomůže tělový krém a méně koupání v horké vaně. Raději se sprchujte.

Ruce a nehty schovejte

Ruce je dobré venku chránit rukavicemi a doma dostatečně ošetřovat. Umývejte je jemnými prostředky, které neobsahují mýdlo. Pravidelně promažte mastným krémem na ruce. Na nehty můžeme použít jojoba olejíček, který vmasírujeme.

Musíme chránit i rty?

Ano. Jemná a hebká vrstva na našich rtech nemá žádnou ochranu a v chladném počasí vysychá obzvlášť rychle. Používejte jelení lůj nebo tyčinky na rty s ochranným faktorem (nejméně 15).

Pozor na omrzliny uší i nosu

Omrzliny hrozí už při teplotách těsně pod nulou. Dlouhodobější mrazy zužují cévy, hrozí nedostatek kyslíku, v nejhorších případech buňky odumírají. Obzvláště pozor na nos, uši a prsty, které chraňte čepicí, šálou a rukavicemi.

Co chybí v zimě kůži

Při venkovních teplotách pod minus 8 stupňů už není kůže dostatečně zásobená tukem. Následkem toho vznikají malé prasklinky na horní pokožce. Nejlepší ochranou jsou mastné krémy, nejlépe s vitaminem E a aloe vera.

Pozor na únik tepla kolem hlavy

Velké tepelné ztráty jsou přes hlavu. Znevýhodněni jsou lidé málo vlasatí a bez vlasů. Mezi ty patří i malé děti. V mrazech je tak důležitá pokrývka hlavy. Při výběru čepice je dobré myslet na to, aby zakrývala i čelo a čelní dutiny.

Na boty si pořiďte tzv. nesmeky

Speciální tip Blesku jsou gumové návleky na podrážku boty, které jsou opatřeny malými ocelovými hroty. Na namrzlém chodníku vám zaručí jistou chůzi.

Fotogalerie
55 fotografií