V pondělí počasí u nás ovlivní teplá fronta. Teploty sice půjdou nahoru, ale zůstávat bude větrno. A pozor - na severu a severozápadě území se budou vyskytovat i srážky mrznoucí, tvořit se bude ledovka. Na horách potom sněhové jazyky. Jinak bude zataženo až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky - na severu a severozápadě i mrznoucí déšť. V Moravskoslezském kraji až polojasno. Teploměr v maximech ukáže -2 až 2 °C.

V úterý bude zataženo, místy mrznoucí mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení. Během dne místy polojasno. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -3 až 1 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Od středy deštníky, odkládat budeme šálu

Ve středu startuje astronomická zima, a to ve 22:48. Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a čeká nás zimní slunovrat. Ve středu bude zataženo až oblačno, postupně místy déšť, na horách sněžení. Ojediněle srážky mrznoucí, tvořit se tak bude ledovka. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 1 až 5 °C, na severovýchodě -2 °C. Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, déšť, na vrcholcích hor i sněžení. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. V pátek bude zataženo až oblačno, místy déšť, na vrcholcích hor i sněžení. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

O Vánocích budou zpívat ptáci

Další nárůst teplot vzduchu přinese vánoční víkend. Odpolední teploty se budou zastavovat na hodnotách i přes 10 °C a po ránu budou zpívat ptáci - noční teploty totiž nebudou zpravidla klesat pod bod mrazu. V sobotu na Štědrý den bude oblačno až zataženo, občas déšť. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 7 až 11 °C. A bude větrno. V neděli bude oblačno až zataženo, občas déšť. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Bílé Vánoce versus teplotní rekordy

Opravdu bílé Vánoce přinesl rok 2001. Tehdy pořádná sněhová peřina napadla těsně před Štědrým dnem - 22. a 23. prosince. Například na stanici Praha-Ruzyně 22. prosince leželo 7 cm sněhu, 23. prosince 17 cm a na Štědrý den 15 cm. Nutno ale dodat, že se jednalo o větrné Vánoce. Jinak se první sněhová nadílka i v nížinách v prosinci 2001 vyskytla až 10. prosince - do 4 cm. Naopak v nedávných letech bylo na Štědrý den i přes 10 °C. V roce 2007 bylo v Albrechticích 11,2 °C, roku 2013 v Bohumíně 13,2 °C, v roce 2015 v Táboře 11,3 °C a vloni v Kopistech 10,6 °C. Vůbec nejvyšší teplota byla na Štědrý den naměřena v roce 1958 na stanici Lučina, a to 14,5 °C.

Výhled počasí na poslední týden letošního roku

Postupné ochlazování přinese druhý svátek vánoční - na horách se déšť začne měnit ve srážky smíšené nebo sněhové. A postupně začne ubývat také srážek a oblačnost se místy protrhá. Celodenní mrazy už do konce roku nepřijdou, nejvyšší odpolední teploty se stále budou pohybovat až na 5 °C.

Fotogalerie
54 fotografií