Pondělí bude ve znamení přechodu okluzní fronty - v porovnání s víkendem ale přinese pondělí nárůst teplot vzduchu. Zároveň i nadále pozor na nebezpečné meteorologické jevy - po ránu na náledí, během dne se při mrznoucích srážkách může tvořit ledovka a večer mrznoucí mlhy. Nejvíce oblačnosti i srážek bude hned ráno a dopoledne - velká oblačnost, zataženo až oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nižších a středních polohách déšť se sněhem, déšť a ojediněle i srážky mrznoucí. Odpoledne bude docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti až na polojasno. Večer se mohou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy. Odpolední teploty 2 až 7 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Během dne ojediněle i srážky mrznoucí. Ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Od čtvrtka sněžení pouze na horách

Další nárůst teplot vzduchu přinese konec týdne – srážky sněhové nebo smíšené očekáváme pouze v horských oblastech. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. V pátek na sv. Kateřinu bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. První adventní víkend bude „jarní“. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Přechodně až polojasno. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněžení. Přechodně až polojasno. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Sv. Kateřina na ledě, Vánoce na blátě

Jak moc můžeme věřit rčení, že pokud je sv. Kateřina na ledě, bude Štědrý den na blátě? Pojďme si tuto pranostiku ověřit. Za posledních 10 let nenajdeme ani jednou na 25. listopadu teploty trvale pod bodem mrazu. V roce 2009 dokonce bylo jako na jaře tj. 14,6 °C. Nutno ale dodat, že také Štědrý den se v posledních letech bílý vyskytl jen v roce 2010 a jinak byly teploty na 24. prosince mnohdy vyšší než na sv. Kateřinu. V posledních letech bychom sv. Kateřinu na ledě našli naposledy v roce 1998, tehdy ale na Štědrý den také mrzlo. Až v roce 1995 se tato pranostika vyplnila -  sv. Kateřina byla na ledě (v maximech -1 °C), a Štědrý den byl na blátě (11,5 °C).

Zimní pozdrav už do konce listopadu nepřijde

A výrazné ochlazení nás nečeká ani na přelomu listopadu a prosince. Tento víkend byl nejchladnější z celého listopadu. Na konci listopadu se teploty vrátí k dlouhodobým normálům a srážky sněhové nebo smíšené očekáváme pouze na horách.

Video
Video se připravuje ...

Zimní bouře v Nové Vsi pod Pleší (20. ledna 2022) čtenář Blesku

Fotogalerie
47 fotografií