Dálnice D6 na Lounsku byla po hromadných nehodách zavřená téměř osm hodin. Silničáři provoz u Lubence na 77. kilometru obnovili v úterý po 01:30. V pondělí si nehody na D6 vyžádaly okolo 40 zraněných.

V místě se srazilo 14 vozidel, mezi nimi dva autobusy a dvě nákladní auta. Nehody se staly na tříkilometrovém úseku. Zasahovali u nich záchranáři ze čtyř krajů. Dva zraněné transportoval do nemocnice vrtulník.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Ústecký kraj se podle záchranářů v pondělí večer proměnil v ledovku, k desítkám událostí vyjížděli od odpoledne zdravotníci, policisté a hasiči.

I na Vysočině se v pondělí večer na silnicích kraje vytvořila ledovka. V noci silničáři vyjeli se 114 vozy, silnice díky chemickému ošetření i posypu zprůjezdnili. Podle dispečinku ráno ledovka nikde hlášená nebyla, přesto mohou silnici kvůli navátému sněhu klouzat. Mrznoucí mrholení a slabá ledovka hrozí podle předpovědi meteorologů celý den.

Mnoho úrazů na chodnících

Záchranáři již vyjížděli i k desítkám nehod chodců, zdravotníci ošetřili desítky lidí po pádu na chodníku.

„K 10. hodině evidujeme necelých 50 zásahů u lidí zraněných pádem na ledovce, většinou jsou to zranění jako zlomeniny dolních a horních končetin a hlavy. Většinou jde o starší lidi, kteří mají křehčí kosti,“ uvedla pro novinky.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Nová výstraha

Výstraha přes silnou ledovkou platí až do středy pro Ústecký a také Liberecký kraj.

Slabší ledovka může nastat i na dalších místech ČR - i zde vydali meteoteorologové výstrahu, tentokrát pro Prahu, Středočeský kraj (Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Neratovice, Příbram, Rakovník, Slaný), Plzeňský kra a Karlovarský kraj.

Ušetřeny ledovky nebudou však patrně ani další kraje. Další výstraha platí pro Královéhradecký kraj, Pardubický kraj (Česká Třebová, Holice, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou), Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj (Bruntál, Odry, Rýmařov, Vítkov).

Problémy v Praze a zpoždění v MHD

Kvůli ledovce je několik silnic v Praze nesjízdných nebo sjízdných s obtížemi. Téměř všechny příměstské linky MHD mají zpoždění, některé nevyjely. Ráno nejely například některé pravidelné spoje v okolí Mělníka či Mladé Boleslavi.

Silnice ve středních Čechách jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, na většině míst je ledovka. „Nejhorší to bylo na Kladensku a část kolem Mnichova Hradiště a Mělníka, tam jsme měli problémy s velkou ledovkou,“ uvedl dispečer. 

„Nehod a havárií je více, ale zatím bez vážnějších následků,“ řekla ČTK policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. V obci Čistá na Rakovnicku je podle ní silně namrzlá silnice a auta nemohou vyjet.

Nehody přibývají dál

Provoz na silnicích v Olomouckém kraji nadále komplikuje ledovka, komunikace jsou sjízdné s velkou opatrností. Na kluzkých vozovkách havarovalo v noci a ráno několik automobilů.

Dopravní komplikace kvůli ledovce vznikly na silnici z Hněvotína do Lutína na Olomoucku, kde několik automobilů sjelo ze silnice. V tomto úseku uvízl i autobus. Na dálnici D35 z Olomouce do Mohelnice u obce Srkbeň v noci havaroval nákladní automobil, komunikace byla průjezdná pouze jedním pruhem.

Ledovka se v noci vytvořila také na silnici 370 u obce Šumvald na Olomoucku. Komunikace je tam v délce sto metrů nesjízdná. Řidiči na sociálních sítích upozorňují na ledovku pokrývající silnici mezi Štěpánovem a Olomoucí.

Desítky pádů na chodníku

Ledovka způsobená mrznoucími srážkami způsobuje v Ústeckém kraji problémy i na linkách městské hromadné dopravy. Zpoždění mají autobusy a trolejbusy v Ústí nad Labem, o pět až deset minut se mohou zdržet vozidla v Chomutově a v Jirkově.

"Máme trošku problém na vesnicích, které obsluhujeme jako příměstské, takže jsme nejeli například Saběnice, Korozluky, Chrámce nebo Dobrčice," uvedl podotkl mluvčí podniku Jiří Holý. Autobusy byly připravené, silnice v obcích ale nebyly ošetřené. "Autobusy jely podle jízdních řádů, do těch obcí ale nezajely," uvedl Holý.

Kdo je zodpovědný za schůdnost chodníku?

Problematiku udržování stavu silnic a chodníků upravuje zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Tento zákon nám stanovuje práva a povinnosti, které vznikají uživatelům, vlastníkům či správci pozemní komunikace.

Kritický je především zledovatělý povrch, na kterém může velmi jednoduše dojít k pádu. Co ale dělat, pokud je vám skutečně způsobeno nějaké zranění? „Takové zranění může být újmou na zdraví a odpovědnost za náhradu škody je jednou z věcí, kterou zákon o pozemních komunikacích řeší,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Podstatné je, zda ke škodě došlo v souvislosti se závadným stavem pozemní komunikace. Zákon předem vylučuje odpovědnost za škodu, která je způsobena stavem stavebním nebo dopravně technickým. Opačná je však situace, pokud není odstraněna závada ve schůdnosti komunikace. Zákon totiž stanoví povinnost vlastníka odstranit závadu ve schůdnosti chodníku, ledaže by nebylo v mezích jeho možností takovou závadu odstranit. Pokud je závada způsobena povětrnostními podmínkami, je nutné takovou závadu alespoň zmírnit nebo na ni předepsaným způsobem upozornit.

V případě, že se však jedná o komunikaci či chodník tzv. malého významu, není zde povinnost schůdnost odstraňováním sněhu a náledí zajišťovat. Vlastník je pak ale povinen označit pozemní komunikaci, aby bylo zjevné, že se neudržuje.

„Zákon ovšem stanovuje, že výše uvedené povinnosti může mít místo vlastníka pozemní komunikace na starosti její správce, pokud je správou komunikace pověřen. Pak je nutné se s požadavkem náhrady škody obrátit přímo na správce. Za splnění povinnosti k náhradě škody ze strany správce však stále ručí vlastník pozemní komunikace,“ dodává Eduarda Hekšová.

Tvoří se i sněhové jazyky

Ledovka trápí i řidiče v Libereckém kraji - taktéž od pondělního večera. Policie za pondělí registruje 11 nehod, při nichž lehké zranění utrpěli dva lidé. Ráno některé autobusy meziměstské dopravy jezdily po objízdných trasách, měly zpoždění nebo do některých zastávek nezajížděly, vyplývá z údajů na twitteru krajského integrovaného systému dopravy IDOL. 

Také na Jičínsku si řidiči musejí dát pozor na ledovku a na Rychnovsku na námrazu. Vy vyšších polohách kraje může vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině na silnicích tvořit sněhové jazyky, uvedli silničáři a meteorologové.

Přijde déšť a obleva, mrazy povolí

Ještě na konci minulého týdne bylo celé Česko pod sněhem. Po pondělní ledovce, která potrápila hlavně řidiče, přichází oteplení a obleva. Podle meteoroložky Dagmar Honsové bude v úterý zataženo, místy mrznoucí mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení. Během dne místy polojasno. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -3 až 1 °C.

Ve středu sice začíná astronomická zima, Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a čeká nás zimní slunovrat, ale počasí bude připomínat spíš začátek jara. „Ve středu bude zataženo až oblačno, postupně místy déšť, na horách sněžení. Ojediněle srážky mrznoucí, tvořit se tak bude ledovka. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 1 až 5 °C, na severovýchodě -2 °C,“ řekla Blesk Zprávám Honsová. 

S deštěm musíme počítat i ve čtvrtek, na vrcholcích hor může sněžit. Noční teploty klesnou 2 až -2 °C, denní vystoupí na 3 až 7 °C. Ještě o dva stupně tepleji má být v pátek. Meteorologové čekají zataženo až oblačno, místy déšť, na vrcholcích hor i sněžení. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Mrazy se vrátí až v lednu?

Výraznější ochlazení ale přijde podle měsíčního výhledu počasí až v posledním týdnu před polovinou ledna, kdy i přes den by se teploty měly v týdenním průměru maxim držet kolem nuly. V tomto a příštím týdnu by to mělo být kolem plus čtyř stupňů Celsia, v prvním lednovém týdnu kolem plus dvou stupňů. V noci má ale spíš mrznout až do poloviny ledna, týdenní průměr nejnižších teplot ČHMÚ předpokládá ve třech týdnech do 8. ledna kolem minus dvou stupňů Celsia, v následujícím týdnu kolem minus šesti stupňů.

„Srážkově očekáváme první týden předpovědi (19. až 25. prosince) nadprůměrný, další tři týdny by měly být spíše průměrné,“ doplnili meteorologové. Dlouhodobě upozorňují, že úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent a předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Video
Video se připravuje ...

Nehoda na dálnici D6 Aktu.cz

Fotogalerie
74 fotografií