Nehody uzavřely dálnici po 13:00. „V místě je silná mlha, vzniklo tam několik řetězových nehod,“ uvedl mluvčí policie Petr Vala. Řidiči sjížděli u Domašova na 168. kilometru, osobní auta najížděla zpět na exitu 178 Ostrovačice a nákladní auta na exitu 182 Kývalka.

„Evidujeme dvě lehká zranění. Šlo o dvě ženy, které jsme po ošetření převezli do Fakultní nemocnice Brno,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Hromadné nehody zastavily provoz na D1 i ve čtvrtek odpoledne. U Velké Bíteše ve velké mlze havarovala dvacítka aut, čtyři lidé se lehce zranili. Dálnice byla ve směru na Brno kvůli nehodám přes tři hodiny uzavřená.

Přišla obleva

Sníh taje před očima. A oblevu hlásí i hory – na Šumavě od pondělí odtálo až 19 cm (Blatný vrch), na vrcholcích Krkonoš 10 cm (Labská bouda), v Beskydech 14 cm (Lysá hora) 14 cm, v Jeseníkách 10 cm (Šerák). Dnešní odtávání bude urychlovat další dnešní vydatný déšť – odpoledne počasí u nás od západu ovlivní další frontální systém, výrazně nadprůměrné teploty – v 1000 m na horách kolem 4 °C, na Šumavě 8 °C a čerstvý jihozápadní vítr. Na stanici Prášili na Šumavě za posledních 48 hodin spadlo 42 mm a dalších 35 mm se očekáváme do sobotního rána. Otava v Rejštejně hlásí 1.SPA

V pátek bude přes Česko přecházet další frontální systém v čerstvém západním proudění. Bude zataženo, zpočátku dne občas déšť nebo přeháňky na východě území – tam se ještě může jednat ojediněle i o srážky mrznoucí a tvořit se bude ledovka, odpoledne budou od západu přibývat další srážky – v okolí Šumavy i vydatný.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Teplota v 1000 m na Šumavě se bude pohybovat až kolem 8 °C. Pouze na vrcholcích Krkonoš očekáváme i srážky smíšené. Ranní teploty budou vysoko – mezi 6 až 0 °C, v  maximech naměříme 6 až 10 °C, na východě kolem 5 °C. Během odpoledne začne navíc zesilovat vítr.

Na Štědrý den budou zpívat ptáci

Na Štědrý den bude zpočátku dne oblačno, místy přeháňky. Během dne bude přechodně až polojasno. Na horách bude i nadále zůstávat velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, pouze na vrcholcích Krkonoš budou sněhové nebo smíšené.

Už noční teploty budou vysoko – mezi 9 až 5 °C, ráno na východě klesnou na 2 °C. V odpoledních maximech naměříme 6 až 10 °C. Nárazy větru budou dosahovat i v nižších polohách rychlosti až 65 km/h. Vůbec nejvyšší teplota byla na Štědrý den naměřena na stanici Lučina v roce 1958 na 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord na 12,9 °C z roku 1977. V posledních letech se během vánočních svátků často přepisují teplotní rekordy – viz roky 2007 – v Albrechticích bylo 11,2 °C, 2013 – v Bohumíně 13,2 °C, v roce 2015 – Tábor 11,3 °C.

I 25. a 26. prosince bude až 10 °C

A šály nebudeme potřebovat ani na sváteční dny - v neděli 25. prosince bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť. Během dne přechodně až oblačno. Noční teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. V pondělí 26. prosince bude oblačno až zataženo, občas déšť, na vrcholcích hor sněžení. Noční teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Ochlazovat se začne po svátcích

Od úterý k nám začne proudit chladnější vzduch od severozápadu, který přinese ochlazování a počasí začne, alespoň na horách připomínat pravou zimu. V nížinách už do konce roku celodenní mrazy nenaměříme. V úterý bude oblačno až zataženo, občas déšť, na vrcholcích hor sněžení. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.  Ve středu bude oblačno až zataženo, občas déšť, na horách sněžení. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Nejsme v tom sami

Výrazně nadprůměrné teploty během Vánoc hlásí celá Evropa střední – také u našich nejbližších sousedů se budou odpolední teploty zastavovat až na 12 °C – např. ve Vídni tak budou teploty srovnatelné s teplotami v Madridu a v Paříži. V Londýně bude 10 °C, v Římě 18 °C, v Athénách 16 °C. Pravé zimní počasí se sněžením bude vládnout v severní a severovýchodní Evropě.

Video
Video se připravuje ...

Ledovka na dálnici D6: Velké komplikace v dopravě a hromadná nehoda! Na místě kolem 40 zraněných Aktu.cz

Fotogalerie
59 fotografií