V pátek bude převládat velká oblačnost – zataženo až oblačno, během dne pouze ojediněle přeháňky a to zejména na horách – od cca 900 m sněhové. Večer bude od západu přibývat další oblačnosti i srážky – místy očekáváme déšť, na horách sněžení.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C, na severovýchodě klesnou na -2 °C. Odpolední teploty vystoupí díky teplému západnímu proudění na 5 až 9 °C, na severovýchodě území bude chladněji - do 4 °C. Během večera začne zesilovat mírný jihozápadní vítr na čerstvý, místy s nárazy 55 km/h.

Z víkendu více oblačnosti přinese neděle

Po pátečním přechodu studené fronty bude v sobotu do Česka proudit studený vzduch od severozápadu. Oblačnost bude proměnlivá, místy se budou vyskytovat sněhové přeháňky, v nížinách i srážky smíšené nebo dešťové. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 2 až 6 °C. Foukat bude čerstvý západní vítr s nárazy až 55 km/h.

V neděli bude srážek více. Zpočátku dne oblačno, pouze ojediněle se sněhovými přeháňkami. Postupně ale bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti a srážek, které budou postupně pouze na horách sněhové, jinak bude pršet. Ranní teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C.  Foukat bude čerstvý západní vítr s nárazy 55 až 70 km/h.

V příštím týdnu bude ve vzduchu vonět předjaří

Po větrném víkendu bude ještě v pondělí foukat čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti s nárazy kolem 55 km/h, po té ale bude počasí klidné – dostaneme se vliv oblasti vysokého tlaku vzduchu. Nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat na hodnotách i přes 10 °C. V pondělí ještě bude zataženo až oblačno, déšť, na vrcholcích hor sněžení. Během dne ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C.

V úterý bude oblačno, zpočátku dne občas déšť. Během dne ubývání oblačnosti. Ranní teploty klesnou na 5 až 1 °C. Denní teploty se zastaví na 5 až 9 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno. Ranní teploty zůstanou nad bodem mrazu 5 až 1 °C. Denní teploty se zastaví na 7 až 11 °C. 

Na horách napadlo až 40 cm sněhu

Od pondělí na našich horách napadlo až 40 cm sněhu, což je zatím nejvyšší sněhová nadílka letošní zimy. Nejvíce sněhu i nadále leží v okolí Blatného vrchu na Šumavě, 162 cm. Přes metr sněhu hlásí na Šumavě také Plechý, 116 cm, Rokytská slať 110 cm. V Krkonoších leží na Labské boudě 125 cm, na Černé hoře 126 cm. Také na Lysé hoře v Beskydech leží 105 cm sněhu.

V pátek přinese do hor sněžení ve večerních hodinách studená fronta, do sobotního večera napadne na horách na severu území nejčastěji kolem 10 cm sněhu. Vydatnější srážky přinese neděle, od 800 m nad mořem napadne i přes 20 cm sněhu. V kombinaci s čerstvým větrem se budou opět tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

Fotogalerie
30 fotografií