Pátek bude největrnějším a na srážky nejbohatším dnem z celého týdne, což není nejlepší kombinace pro pololetní prázdniny. Ojediněle se mohou opět vyskytnout i bouřky. Bude zataženo, na celém území srážky - místy vydatné, a to i mimo hory. Na horách na Šumavě, v Krušných horách a v Krkonoších spadne až kolem 30 mm srážek.

Foukat bude vítr s nárazy o rychlosti 55 až 70 km/h, přechodně odpoledne až 90 km/h, na horách až 110 km/h. A opět bude způsobovat škody a komplikace.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V důsledku počasí spadl strom například na trať mezi Perninkem a Potůčky a také mezi Poutnovem a Bečovem nad Teplou na Karlovarsku. Spadlý strom zastavil provoz i mezi Nepomukem a Pačejovem na Klatovsku, Loukou u Litvínova a Osekem na Mostecku či mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi na Kutnohorsku. Stromy se na většině míst daří odstraňovat.

Stromy popadaly také na 36. kilometru dálnice D10, další se nad vozovku naklonily. Ve směru na Prahu se tam zhruba hodinu dalo projet jen levým pruhem. Okolo 18:15 hasiči a silničáři stromy odklidili a dálnice je tak opět zcela průjezdná.

Ve Středočeském kraji je bez proudu zhruba 26 000 domácností. Nejpostiženější je Nymbursko, kde je bez elektřiny asi 8000 adres. Výraznější problémy jsou také na Příbramsku, Kutnohorsku a Mělnicku. Poruchy způsobily stromy a větve, které napadaly do vedení. Energetici zatím neumí odhadnout, kdy se podaří dodávky obnovit.

Na východě Čech je bez elektřiny asi 5500 domácností, především v Pardubickém kraji. V jižních Čechách má výpadek 2000 domácností, nejvíce v okresech České Budějovice a Český Krumlov. Problémy v Jihočeském kraji ale působí také sníh. Napadly desítky centimetrů, pod jeho tíhou se vyvrací a lámou stromy v Národním parku (NP) a CHKO Šumava. Před 16:00 vyjeli silničáři s veškerou technikou v okresech Prachatice a Český Krumlov.

Jihočeští hasiči do 16:00 odklidili 33 stromů. Téměř 60 stromů odklízeli hasiči v Libereckém kraji, zejména na Liberecku. Popadané stromy v podvečer zastavily provoz na třech železničních tratích ve Frýdlantském výběžku a také na Semilsku. Do spadlého stromu najel osobní vlak na trati mezi Višňovou a Frýdlantem, nehoda se obešla bez zranění.

Vichřice dnes způsobila škody v Zoologické zahradě v Liberci, popadaly tam stromy a větve. V sobotu zůstane zoo kvůli odstraňování škod pro návštěvníky zavřená, řekl ředitel zahrady David Nejedlo. Vzrostlý buk podle něj spadl na výběh koní Převalského, u šimpanzů zase nevydržel nápor větru smrk. Po zahradě jsou i polámané větve. V sobotu se tak v zoo bude pracovat na odklízení popadaných stromů a větví a na opravách.

Ráno a dopoledne měly problémy hlavně kamiony. Kvůli zhoršené sjízdnosti liberečtí silničáři znovu zavřeli pro nákladní auta silnici první třídy z Tanvaldu na Harrachov. Problémy měly nákladní vozy také v Olomouckém kraji a na Vysočině, uvízly na několika místech. Na obchvatu Frýdku-Místku se na namrzlé vozovce srazilo deset aut.

I dnes hrozí zimní bouřky

Ve středu večer se v Česku vyskytly zimní sněhové bouřky. Zaznamenáno bylo přes 500 bleskových výbojů - od Karlovarska přes střední Čechy a Prahu až po Vysočinu.

Bouřky byly doprovázeny vydatnými srážkami, které snižovaly dohlednost, a nárazy větru dosahovaly až rychlosti kolem 70 km/h. V Ústí nad Labem vítr dosáhl v nárazech rychlosti 86 km/h.

V Česku jsou zimní bouřky poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front. Její záznam je například z 21. ledna 2020 a 3. února 2019. Za zmínku ale stojí i bouřka z 22. prosince 2018. Nejedná se však o jev, s nímž se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že například 28. ledna v roce 1517 se vyskytla zimní bouřka, a to doprovázená i krupobitím a silným větrem.

O víkendu se začne ochlazovat

Ještě sobota bude větrná, během víkendu ale bude oblačnosti i srážek ubývat. V sobotu bude oblačno až zataženo, zejména zpočátku dne místy přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Na Moravě a ve Slezsku sněhové od cca 300 m nad mořem. Noční teploty 4 až 0 °C, na východě území -3 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Nárazy větru kolem 50 km/h.

V neděli bude oblačno, místy sněhové přeháňky, v Čechách v nížinách dešťové. Noční teploty 1 až -4 °C. Denní teploty 0 až 4 °C, na východě kolem -2 °C. Rychlost větru do 20 km/h.

Nový týden ve znamení ledových teplot

V příštím týdnu se sněhové vločky dostanou i do nížin a teploty půjdou rychle dolů. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, v Čechách v nížinách i smíšené. Noční teploty 1 až -4 °C, na východě kolem -8 °C. Denní teploty 0 až 4 °C, na východě až -4 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky. Noční teploty -6 až -10 °C. Denní teploty -4 až 1 °C. Ve středu bude oblačno až polojasno. Noční teploty -6 až -10 °C, při malé oblačnosti až -15 °C. Denní teploty -4 až 1 °C.

Video
Video se připravuje ...

Počasí komplikuje dopravu v Praze, především na Pražském okruhu (1. února 2023). Aktu.cz

Fotogalerie
79 fotografií