Navečer zůstalo bez elektřiny ještě několik tisíc domácností. ČEZ jich k 18:00 evidoval asi 3500, hlavně ve Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON, bylo potřeba kolem 16:30 obnovit dodávky asi pro 1500 odběratelů, především na jihu Moravy a ve Zlínském kraji.

Kvůli sněhu je uzavřená silnice mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice na Olomoucku. Na Orlickoústecku bude podle webu Dopravniinfo.cz až do nedělního večera uzavřena silnice 11 mezi Čenkovicemi a Červenou Vodou, na kterou popadalo velké množství stromů.

Hasiči měli kvůli počasí, nehodám a popadaným stromům stovky výjezdů. Práci jim na mnoha místech komplikoval vítr. V Olomouci například zajistili střechu na vazební věznici. V Sobědruhách na Teplicku vítr zlomil stožár. V Kadani na Chomutovsku hasiči zajišťovali uvolněné fotovoltaické panely. Jen za dopoledne měli hasiči v Moravskoslezském kraji 272 výjezdů souvisejících se silným větrem. Odstraňovali hlavně spadlé stromy a větve, upevňovali střechy.

Z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů a pádů stromů na koleje zůstává zastavený provoz na regionální trati 294 mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem na Šumpersku. Předpokládané ukončení omezení je podle údajů zveřejněných Správou železnic ve 20:30. Kvůli větru odpoledne nejezdily vlaky ani mezi Valšovem a Rýmařovem a omezen byl provoz také mezi Libercem a Harrachovem a dále do Polska.

Jak vážná situace byla, natočili policisté na Orlickoústecku. Zachytili na kameru, jak jim těsně před auto spadl strom.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4.2:2022) Policie ČR

Kvůli výpadkům proudu byly dopoledne mimo provoz například lanovky a vleky v lyžařském areálu Ski aréna Karlov v Karlově pod Pradědem v Jeseníkách. Odpoledne se opět rozjely.

Kvůli větru dnes zůstala zavřená zoologická zahrada v Ostravě. Po pátečním silném větru je dnes uzavřená také liberecká zoo. Vítr tam způsobil škody za tisíce korun, poškodil oplocení a zábradlí. Řádění vichřice se tam stalo osudným jednomu z hříbat koně převalského, kterému spadlý strom způsobil tříštivou zlomeninu. Zoologové ho po konzultaci s veterinářem nechali uspat. Úraz by nebylo možné vyléčit. Ostatní zvířata jsou v pořádku.

Jak bude v sobotu

V sobotu 4. února bude nejdřív oblačno až zataženo, během dne se ale místy objeví polojasno. Sem tam můžeme zaznamenat přeháňky, informuje ČHMÚ. V oblastech položených nad 600 m meteorologové očekávají sníh, od vyšších poloh se budou místy tvořit sněhové jazyky a na horách i závěje.  Objeví se také vítr, na horách může dosáhnout nárazů 110 km/h. Češi vítr ale pocítí i v jiných oblastech, jeho rychlost však nepřesáhne 70 km/h a postupně zeslábne.

Sledujte počasí na Radaru Blesku

Nejníže sobotní noční teploty spadnou na severu a východě, teploměr může ukázat -3 °C. Jinde ale mohou teploty v noci „vystoupat“ k +3 °C. Přes den budou až 4 °C, opět to ale neplatí na severu a východě, kde bude -1 °C.

Sněhové přeháňky se ojediněle objeví v neděli 5. února. Od západu země bude sněžit, v oblastech pod 400 m se objeví déšť se sněhem nebo jen déšť. Stejně jako v sobotu bude oblačno až zataženo, přechodně polojasno.

V noci bude větší zima než předchozí den, teploty zůstanou místy až hluboko pod nulou. Na severovýchodě teploměr klesne na -8 °C, v dalších částech země se teploty budou pohybovat mezi -2 a -6 °C. To se přes den změní, zvlášť na západě naměříme až 4 °C, jinde mezi -3 až +1 °C. Vítr v sobotu čekáme jen mírný.

Noční teploty klesnou ještě níž v pondělí 6. ledna, měření na východní polovině Čech ukáže -11 °C a při malé oblačnosti až mrazivých -15 °C. Ve zbytku země to bude maximálně -6 °C, nad nulu ale noční teploty nevystoupají nikde. Na to si Češi budou muset počkat přes den, kdy teploměr místy ukáže +2 °C. Teploty se ale budou spíš pohybovat mezi -4 až 0°C.

Fotogalerie
83 fotografií