Už v pondělí se k nám bude od západu nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu, kterou Němci nazvali jako Elisabeth. Převládat bude polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Během odpoledne a večera očekáváme další ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Nejnižší ranní teploty budou klesat na -2 až -7 °C, na Českomoravské vrchovině na -9 °C, na sněhové pokrývce bude až -13 °C. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi -2 až 2 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Nejchladnější ráno z celého týdne přinese zřejmě úterý. Noční teploty budou klesat na -6 až -10 °C, ojediněle až na -15 °C. V úterý bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Denní teploty -3 až 1 °C. Ve středu bude jasno až polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Noční teploty -4 až -8 °C, ojediněle kolem -10 °C. Denní teploty -1 až 3 °C. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Noční teploty -4 až -8 °C, ojediněle kolem -10 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. V pátek bude jasno až polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Noční teploty -4 až -8 °C, ojediněle -10 °C. Denní teploty 0 až 4 °C.

Noční mrazy poleví až na víkend

O víkendu půjdou teploty nahoru. V sobotu bude polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. V neděli bude polojasno až oblačno. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Sluneční paprsky nás dobijí dobrou náladou i energií

Letošní průběh zimy byl doposud relativně chudý na sluneční paprsky, a to nejen v nížinách, ale také v horských oblastech. Tento týden nám to vynahradí - denní délka slunečního svitu se bude od úterý do pátku pohybovat místy až na 9 hodinách. Sluneční paprsky nás dobijí energií a dobrou náladou. Pozor na noční silné mrazy a přechody z teplého vyhřátého prostředí do mrazu. Rychlé a prudké střídání teplot vzduchu je zátěžové zejména pro lidi s horší termoregulací - pro starší generaci, malé děti nebo těhotné ženy. V chladném období je více srdečních infarktů a mozkových příhod, protože rychlé přechody z teplého vyhřátého prostředí do mrazu zatěžují navíc kardiaky, astmatiky a jedince se zvýšeným krevním tlakem. Častými zdravotními obtížemi při náhlých a rychlých změnách teplot jsou i koliky a embolie.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4. 2. 2022). Policie ČR

Fotogalerie
85 fotografií