Česko zažívá nejpříjemnější start školního roku v počasí za posledních 11 let. Díky kombinaci vlivu oblasti vysokého tlaku vzduchu a teplého jihozápadního až jižního proudění se můžeme těšit na slunečné a postupně výrazně nadprůměrně teplé dny pozdního léta. V praxi to bude znamenat, že bude jasno až polojasno, jen po ránu se budou ojediněle vyskytovat mlhy. Denní délka slunečního svitu se bude pohybovat až na 13 hodinách a za první školní týden tak nasvítí až 90 hodin slunečního svitu.

V odpoledních maximech se můžeme těšit na letní teploty, které se budou od čtvrtka zastavovat až na 29 °C. A na konci týdne tak budeme atakovat teplotní rekordy – naposledy bylo takto teplo v tomto období v letech 2011 a 2016. 

„Slunečné a suché počasí by mělo vydržet minimálně do první poloviny dalšího týdne. Odpolední teploty v první polovině týdne budou kolem letních 25 stupňů, postupně se mohou dostat až k tropickým 30 stupňům Celsia,“ uvedli meteorologové.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

První školní týden nového vyučujícího roku přinese slunečné a suché počasí, pouze po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy. Jinak bude jasno až polojasno. Odpolední teploty 21 až 25 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 12 až 8 °C. Odpolední teploty 22 až 26 °C. Ve středu bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 12 až 8 °C. Odpolední teploty 24 až 28 °C.

Od čtvrtka bude až 29 °C

Slunečné počasí bude mít zelenou i ve druhé polovině týdne – teploty ještě porostou. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C.  V pátek bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C.  

A slunečné a teplotně nadprůměrné počasí bude panovat i o víkendu. V sobotu bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C. V neděli bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C.  Za týden tak nasvítí až 90 hodin slunečního svitu, a to na většině našeho území. Ještě počátek druhého školního týdne přinese vysoké teploty – v maximech bude až 29 °C a zlom přijde ve středu – to bude oblačnosti, srážek a místy i bouřek hodně. Poté ale bude oblačnosti i srážek opět ubývat.

Když se řekne babí léto

Období babího léta přináší vždy oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad východní, jihovýchodní nebo střední Evropou v kombinaci s teplým jižním, jihozápadním nebo jihovýchodním prouděním.

V oblasti vysokého tlaku vzduchu převládají sestupné proudy, ve kterých se oblačnost rozpouští. Zatímco nejvyšší odpolední teploty často ještě vystupují přes 20 °C, noci už bývají studené a v jejich druhé polovině se často vytváří radiační mlhy. Tedy mlhy, které vznikají ve druhé polovině noci z důvodu ochlazujícího se vzduchu těsně nad zemským povrchem.

Období babího léta je odchylka od plynulého chodu počasí během roku. Podle kalendáře rozdělujeme období babího léta na jednotlivé dekády – tj. Mariánské babí léto neboli pozdní léto, Ludmilsko-Matoušské babí léto a zřejmě nejznámější Svatováclavské. Dále potom Tereziánské babí léto, a na přelomu října a listopadu dokonce ještě Léto všech svatých. Jediným rozdílem mezi nimi je to, že se postupně snižují denní maxima a naopak přibývá nočních a ranních mlh.

Fotogalerie
26 fotografií