Do Česka se vrací pomalu jaro a meteorologové očekávají, že se teploty vyhoupnou na až 12 °C. Ačkoliv bude během týdne ještě teplota značně kolísat, v pátek bychom si měli užít polojasnou oblohu.

Sledujte příchod deště na radaru Blesku

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou s nízkým stupněm nebezpečí platí pro část severního Česka v pátek od 03:00 do 09:00.

V Libereckém kraji platí varování meteorologů pro regiony měst Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod. V Královéhradeckém kraji platí varování pro Broumov, Dobrušku, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou,Trutnov, Vrchlabí, v Pardubickém pro oblast kolem Králíků a Žamberka, v Olomouckém pro okolí Šumperka a Zábřeha a v Moravskoslezském pro oblast kolem Rýmařova.

Problémy lze očekávat v dopravě, řidiči by podle meteorologů měli jezdit velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvedl ČHMÚ.

V pátek přes den meteorologové očekávají napříč Českem déšť, zpočátku na severovýchodě a východě ojediněle i mrznoucí. Teplota pak mírně poklesne v denních maximech na 10 °C.

V pátek by měl vát jen mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, který bude zesilovat na čerstvý západní 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách až 25 m/s (90 km/h). Na východě vítr slabý až mírný.

V sobotu vyšší teploty, pak ochlazení

O víkendu bude na některých místech ČR ještě mírně sněžit. Očekává se i déšť. V sobotu se očekávají v polohách nad 800 metrů sněhové srážky. Denní teploty ale budou na jihu Moravy opět atakovat na až 12 °C. 

Podobně tomu bude i v neděli, kdy se očekává, že večer přibude srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na severu až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. 

Výhled počasí na druhou polovinu února
Autor: Český hydrometeorologický úřad

Fotogalerie
23 fotografií