Upozornění před vydatnými srážkami platí do dnešních 13:00 pro Jihočeský a Plzeňský kraj. 

„Za posledních 24 hodin spadlo na vrcholcích Šumavy až 24 mm srážek, ráno hlásí vydatný déšť – hodinové srážkové úhrny se pohybují až na 5 mm. Teploty se pohybují nad bodem mrazu a v reakci na srážky a odtávání sněhu dochází k rychlým vzestupům hladin řek. Odtávání urychluje i čerstvý vítr. Za dnešek ještě spadne dalších až 25 mm. Odpoledne budou ale srážky slábnout - povodňová situace se bude uklidňovat na horních úsecích toků, voda bude dotékat v dolních úsecích řek odvodňující okolí Šumavy a Českého lesa. Noc na pátek a páteční ráno a dopoledne už přinesou pouze slabý déšť, během odpoledne a večera se na Šumavu vrátí sněžení,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Sledujte radar Blesku

Ve čtvrtek bude podle meteorologů zároveň zesilovat v části Česka západní vítr. Konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině může místy foukat rychlostí 65 až 75 kilometrů v hodině. Večer vítr zeslábne.

Podle ČHMÚ hrozí „možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách, nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě“.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4.2:2022) Policie ČR

Fotogalerie
56 fotografií