V pondělí budeme potřebovat deštníky. V pondělí bude oblačno až zataženo, občas déšť a to zejména na severu území. Ojediněle i bouřky. Pršet bude i na horách. Tam nyní leží nejvíce sněhu za celou zimu – na Labské boudě v Krkonoších 155 cm, sněhová pokrývka ale bude rychle odtávat. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí vysoko – na 11 až 15 °C, v Polabí až 16 °C, pocitovou teplotu ale bude snižovat vítr.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý bude oblačno až zataženo, během dne na většině území občas déšť, na vrcholcích hor později večer i sněžení. Ranní teploty zůstanou vysoko – mezi 8 až 4 °C. Denní teploty také na 11 až 15 °C, od západu očekáváme během dne ochlazování. Počasí začne ovlivňovat studená fronta. A opět bude větrno.

Nejchladnějším dnem bude středa. Bude oblačno až zataženo, místy občas déšť nebo déšť se sněhem, od středních poloh sněžení nebo sněhové přeháňky. Na horách napadne kolem 5 cm sněhu. Ranní teploty budou místy klesat pod bod mrazu na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C.

Od čtvrtka vyměníme pláštěnku za sluneční brýle

Od čtvrtka začne oblačnosti i srážek ubývat a teploty půjdou rychle nahoru. Už ve čtvrtek se můžeme těšit až na osm hodin denní délky slunečního svitu. Ve čtvrtek bude oblačno, občas déšť, od středních poloh sněžení. Ranní teploty ale na celém území mrazivé – mezi -1 až -5 °C, po ránu místy tvorba náledí. Denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C. V pátek bude oblačno až polojasno. Ranní teploty už většinou nad nulou – mezi 4 až 0 °C. Denní teploty velmi příjemné – mezi 11 až 15 °C.

Fajn teploty vydrží i na víkend

Také víkendové počasí nám umožní širokou škálu venkovních aktivit. V sobotu bude oblačno až polojasno. Ranní teploty mezi 5 až 1 °C. Denní teploty opět jarní mezi 12 až 16 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty zůstanou nad nulou – na 5 až 1 °C. Denní teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

Začátek astronomického jara nejistý

Astronomické jaro startuje 20. března, některé numerické modely počítají s pokračováním teplého jihozápadního proudění, jiné se přiklání k ochlazení a návratu sněžení do horských oblastí. Nicméně ani v poslední dekádě nejsou sněhové vločky na horách nic výjimečného a často se dostanou i do nižších nadmořských výšek. Letos jsme ještě nenaměřili 20 °C, vloni byla první dvacítka naměřena v Jičíně 22. března, o rok dříve už 23. února a v roce 2020 to bylo 9. března.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11.3.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
43 fotografií