Pro konec března jsou normální noční minimální teploty kolem plus jednoho stupně. ČTK to řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). „Dnešní ráno bylo rekordně teplé. Ze 161 stanic, které měří 30 a více let, byl rekord pro dnešní den zatím zaznamenán na 81 procentech. Z toho 51 stanic překonalo rekord pro celý březen,“ řekla ČTK Valachová. Konečný počet teplotních rekordů se podle ní ještě může snížit, do statistik se totiž budou započítávat i údaje z dnešního večera až do půlnoci.

Na pátek už deštníky a pláštěnky s sebou. Počasí u nás ovlivní studená fronta, během dne tak očekáváme na většině území přeháňky nebo déšť. Teploty zůstanou příjemné – na jižní Moravě se opět dotknou až 20 °C, od západu se začne během odpoledne ochlazovat. Bude oblačno až zataženo, během dne na většině území déšť nebo přeháňky. Odpolední pocitové teploty – mezi 14 až 18 °C, na jižní Moravě až 20 °C. V Čechách během odpoledne přechodně zesílí vítr na čerstvý západní v nárazech 55 km/h.

Sledujte radar Blesku

O víkendu deštníky s sebou

O víkendu k nám pronikne chladnější a vlhký vzduch od západu. Zejména v sobotu deštník nepustíme z ruky. Během noci ze soboty na neděli se mění zimní čas na letní – ve 2 hodiny se přesune ručička na 3. hodinu. V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 11 až 15 °C, na západě území do 8 °C. Nárazy větru o rychlosti 55 km/h. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 8 až 12 °C, na jihovýchodě bude tepleji – kolem 14 °C.

Hned v pondělí se ohlásí pozdní zima

Další výrazný pokles teplot vzduchu přinese počátek příštího týdne – do střední Evropy pronikne původem polární vzduch od severu, který výrazně srazí teploty a přinese návrat sněhových vloček i do nížin. Noční teploty budou klesat pod bod mrazu – teploty klesnou až k -5 °C, což přinese nebezpečí tvorby náledí, ale také nebezpečí pro vegetaci. A to zejména v nižších polohách, kde už kvetou stromy.

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od středních poloh srážky sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. V úterý bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách přechodně i déšť se sněhem. Ranní teploty 0 až -5 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť se sněhem. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Mírný nárůst teplot vzduchu přinese až konec pracovního týdne s odpoledními teplotami kolem 10 °C.

Fotogalerie
28 fotografií