Na jihu Čech od rána padá sníh. Podle měření k 08:00 napadlo na hřebenech Šumavy kolem deseti centimetrů sněhu, což bylo dnes nejvíce v Česku.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Sněžení na Šumavě by mělo ustávat podle meteorologů až v sobotu ráno a do té doby se tam očekává dalších asi deset až 30 centimetrů sněhu, uvedl Český hydrometeorologický ústav na facebooku. Kvůli sněžení od rána uvízlo na jihu Čech několik kamionů.

Uvízlé kamiony

Kamiony uvízly na vozovce I/4 mezi Vimperkem a hraničním přechodem do Německa Strážný. Na stejné vozovce se stala podle informací jihočeské policie u Kubovy Huti nehoda, kdy neznámý řidič zřejmě vjel do protisměru a způsobil, že se protijedoucí Škoda Octavia dostala do příkopu. Policisté po viníkovi nehody, který dále pokračoval v jízdě, pátrají.

„Otázkou je, jak vrstva sněhu bude na povrchu, který je relativně teplý, držet. Ale srážky očekáváme po celý den až do sobotního rána, kdy by měla situace ustat,“ uvedla. „Na lyžování to není, spíš se jedná o takovou připomínku zimy,“ dodala. Podle ní nelze vyloučit, že vzhledem k dešti i tání případného sněhu některé řeky nebo potoky na čas dosáhnou na první stupně povodňové aktivity.

Nehod přibývá

Také policie v Jihomoravském kraji dnes eviduje v souvislosti s vydatným deštěm zatím dvě desítky nehod, všechny se zatím obešly bez zranění. Policisté doporučují, aby řidiči přizpůsobili rychlosti jízdy aktuálnímu počasí.

Operační středisko policistů přijalo v souvislosti s vydatným deštěm od dnešní půlnoci do 9:30 oznámení o 22 nehodách, také čtyři oznámení v souvislosti s počasím, které se týkaly zaplavení komunikací či spadlých stromů. Během dalších výjezdů šlo například o zaplavenou Hradeckou ulici v Brně, kde hasiči odčerpávali vytvořenou lagunu.

"Policisté doporučují, aby řidiči přizpůsobili rychlosti jízdy aktuálnímu počasí, dodržovali bezpečné rozestupy a za snížené viditelnosti aby šoféři především rozsvítili správná světla," uvedl mluvčí policistů Petr Vala.

V platnosti je výstraha meteorologů před vydatným deštěm, a to především v západní části kraje. Meteorologové upozorňují na možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace, také na sníženou viditelnost a riziko akvaplaningu.

Deštníky s sebou i na víkend

Ani víkendové počasí nás k venkovním aktivitám lákat nebude. V sobotu bude zataženo, v západní polovině území déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor, přechodně od vyšších poloh i srážky sněhové. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 5 až 10 °C, v Polabí až 13 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť, na vrcholcích hor srážky sněhové. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Jaro se ukáže v příštím týdnu

Po teplotně podprůměrném závěru týdne se začne na počátku příštího týdne „blýskat“ na lepší časy. Teploty půjdou pozvolna nahoru a oblačnosti i srážek bude ubývat. V pondělí bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. V úterý bude oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Ve středu bude polojasno. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. A ke konci příštího týdne se zřejmě dočkáme i letošní první dubnové dvacítky.

Co způsobuje vůni deště?

Zřejmě každý z nás si vybaví vůni vzduchu po dešti. Tato vůně se nazývá petrichor a způsobují ji některé bakterie v půdě, např. streptomycety, které produkují organickou sloučeninu Geosmin. Na tuto vůni je náš nos hodně citlivý. Při dopadu dešťové kapky na zem se tvoří vzduchová bublina, která do sebe nasaje část povrchové vrstvy půdy a tím nese vůni dál. Pokud fouká čerstvý vítr, dostane se k nám vůně deště ještě dříve, než začne pršet nad naší hlavou. Nejintenzivnější je vůně deště, pokud srážky padají na suchou půdu v podobě dešťových přeháněk – v tom případě se tvoří nejvíce vzduchových bublin.

Video
Video se připravuje ...

Prudké lijáky vyplavily centrum Brna. Twitter/ HZS JMK

Fotogalerie
24 fotografií