„Od páteční půlnoci se srážky vyskytovaly na celém území – a ojediněle spadlo do sobotního rána i přes 50 mm srážek – např. na stanici Staré Hutě 69,4 mm, Hojsova stráž 58,7 mm, Dyjákovice 59,1 mm,“ uvedla pro Blesk Honsová. „Tedy více než je dubnový měsíční dlouhodobý normál let 1991-2020, který je 39 mm.“

„Vzhledem k vydatným srážkám došlo k vzestupům hladin řek a v sobotu ráno byl na 86 profilech hlášen dosažen 1. nebo 2. SPA,“ dodala meteoroložka.

„V sobotu ráno prší pouze na západě území a srážky tady budou slábnout. Na vrcholcích Šumavy i nadále sněží. Během dne očekáváme místy dešťové přeháňky, večer se budou srážky vyskytovat pouze ojediněle. Na západě území tak dnes spadne kolem 10 mm, na zbytku území do 3 mm srážek,“ pokračovala Honsová. „Místy musíme s přeháňkami počítat také v neděli, v pondělí a v úterý bude opět místy pršet – v pondělí i v úterý na jihu území i trvale.“

„Na neděli je předpověď blížící se prvnímu stupni povodňové aktivity. Proto je potřeba postavit protipovodňové opatření, které se staví při 4 metrech na vodočtu v Ústí nad Labem,“ uvedl k situaci v Děčíně Jiří Mach z Povodí Labe pro server Deník. Silnice do Dolního Žlebu, kterou dnes město plánuje uzavřít, se zatápí při hladině 400 až 440 centimetrů.

Hasiči v Děčíně staví protipovodňovou hráz (15.4.2023)
Autor: JSDH Horní Žleb

Hustý déšť zkomplikoval situaci na celém území Česka. „Na jižní Moravě hustě prší, evidujeme větší množství nehod. Přizpůsobte rychlost jízdy, dodržujte rozestupy, rozsviťte za snížené viditelnosti správná světla. V Hradecké ulici v Brně jsme museli řídit provoz, byla v důsledku zaplavení desítky minut neprůjezdná,“ napsala Policie ČR k páteční situaci na jižní Moravě.

Sledujte radar Blesku

Zvednuté hladiny řek na Vysočině

Po pátečních deštích na několika místech jsou zvednuté hladiny řek také na Vysočině. Platí na nich nejvýše druhé povodňové stupně, které značí pohotovost. Hladina Balinky v obci Baliny na Žďársku začala přibližně ve 4:00 mírně opadat, setrvalý stav je na Želetavce v Jemnici na Třebíčsku a na Oslavě na dvou místech na Žďársku, řekla Jihlava v Ptáčově na Třebíčsku dnes po 6:00 stoupala. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu.

V Balinách v pátek zvedající se hladinu Balinky bedlivě sledovali, na druhý povodňový stupeň se dostala ve 21:30. Podle starostky Moniky Čermákové stejnou situaci obec už několikrát zažila. Voda se při druhém stupni rozlévá na louky v obci a údolí. Nemovitosti ohrožuje až třetí stupeň, který v případě Balinky znamená stav vody 200 centimetrů. Hladina říčky začala klesat dnes nad ránem, když před tím vystoupala na 185 centimetrů.

Hladiny kvůli dešťům stouply na několik dalších tocích na Vysočině i v jižních Čechách. První povodňový stupeň bdělosti platí v Kraji Vysočina na Sázavě, Olšanském potoku, Rokytné, Žirovnici a Želivce. V Jihočeském kraji jsou podle meteorologů hladiny zvednuté na Nežárce, Lužici, Blanici, Malši, Zlatém a Svinenském potoku a říčce Smutná.

Jižní Morava

 V Jihomoravském kraji dnes dosáhly hladiny řek na čtyřech místech druhého stupně povodňové aktivity. Podle údajů Povodí Moravy se to týká řeky Svratky v Brně a v Židlochovicích, Jihlavy v Ivančicích a Dyje na Nových Mlýnech. Důvodem není počasí, ale to, že vodohospodáři upouští zachycenou vodu po pátečních silných deštích. Žádné zhoršení situace nehrozí, řekl ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Řeky jsou již po kulminaci a na zvýšení některých hladin má vliv jak dotečení vody do dolních toků, tak upouštění zásob. „V důsledku pátečních dešťů jsme nachytali dost vody do retenčních i zásobních prostor. Nyní je řízeně uvolňujeme, abychom byli připraveni na další možné srážky,“ řekl Chmelař. Dodal, že pokud se ještě někde objeví druhý stupeň, bude to opět v neškodných průtocích, které mají vodohospodáři pod kontrolou.

Východní Čechy 

Vytrvalé deště předchozích dnů způsobily na východě Čech vzestup hladin některých vodních toků. Některé již kulminovaly a klesají, další se teprve ke svým maximům blíží, vyplývá z informací Povodí Labe. Nejvyšší třetí povodňový stupeň by ale neměl být dosažen.

Lze očekávat překročení prvního stupně povodňové aktivity v úseku středního Labe v Přelouči a v Kostelci nad Labem ve večerních, respektive nočních hodinách. Novohradka v Úhřeticích je těsně po kulminaci, Chrudimka v Nemošicích ještě mírně stoupá nad hranicí druhého stupně,“ uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

První stupeň, bdělost, stále platí na Chrudimce v Hamrech a Přemilově, na Cidlině v Jičíně a Novém Bydžově, na Doubravě ve Žlebech, na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí a na Loučné v Dašicích. Zcela zaplněná je většina přehradních nádrží, výjimkou jsou Křižanovice na Chrudimce, kde je zásobní prostor ještě z velké části volný. Povodí Labe očekává díky příznivé předpovědi postupnou stagnaci a pokles vodních stavů na přítocích Labe.

Video
Video se připravuje ...

Vytrvalý déšť zastavil dopravu v Brně na Hradecké ulici, vytvořila se tam laguna, kterou odčerpávají hasiči. Městská policie Brno

Fotogalerie
42 fotografií