„Teploty na hřebenech klesly pod nulu. Sněhová pokrývka je na povrchu zmrzlá, ve spodních vrstvách vlhká až mokrá. Na strmých svazích se místy vytvořily praskliny ve sněhové pokrývce. Během dne se bude teplota na hřebenech pohybovat pod nulou,“ uvedl v ranním hlášení Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Dnes by mělo být polojasno, během dne se ale zatáhne. Místy se objeví déšť, na horách dokonce bude padat sníh. Noční teploty se budou pohybovat od +3 až -1 °C. Teploty přes den nebudou příliš připomínat jaro, rtuť teploměru ukáže 8 až 12 °C.

Ve čtvrtek se oteplí, přes den bude 10 až 14 °C, v noci ale opět teploty klesnou až na -1 °C. Stále bude oblačno až zataženo, na horách bude padat déšť se sněhem.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Počasí se příliš nepolepší ani v pátek. Bude oblačno až zataženo, od západu bude přibývat déšť nebo přeháňky, objeví se ojediněle i bouřky. Teploty ale budou stoupat na 12 až 16 °C, v noci klesnou na 5 až 1 °C.

Slunce se neukáže ani v sobotu, bude oblačno až zataženo, připravme se na déšť i bouřky. Teploty ale půjdou nahoru, přes den dosáhnou 14 až 18 °C. V neděli by mělo být nejtepleji, až 19 °C.

 

Mrazíky mohou poškodit zeleninu

Během nadcházejících dvou nocí budou teploty v Česku klesat pod nulu. Přízemní mrazíky mohou v polohách pod 600 metrů nad mořem poškodit vegetaci, hlavně teplomilnější plodiny, brambory a zeleninu. Ve výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro dnešní ráno pro české kraje, Vysočinu a část jižní Moravy, pro noc na zítřek už pro celou republiku.

Meteorologové uvedli, že zeleninu a nízké rostliny mohou zemědělci a zahrádkáři zakrýt světlou netkanou textilií, kterou mohou ponechat i víc dní až do odeznění ranních mrazů.

Přízemní mrazy zasáhly Česko také na konci března a začátkem dubna, tehdy ohrožovaly hlavně kvetoucí ovocné stromy.

Video
Video se připravuje ...

Padající strom málem smetl policejní auto (4.2:2022) Policie ČR

Fotogalerie
40 fotografií