Vzhledem k vydatným srážkám a nasycení půdy vodou bude docházet k rychlým vzestupům hladin řek. Teploty se při trvalých srážkách budou pohybovat nejčastěji do 15 °C, tedy na výrazně podprůměrných teplotách, než je pro toto období běžné. Ve čtvrtek po ránu se budou v Čechách tvořit přízemní mrazíky, tj. teplota v 5 cm bude klesat pod bod mrazu a poškodit tak mohou zeleninu. Klidnější počasí přinese až druhá polovina týdne – oblačnosti i srážek začne ubývat a teploty půjdou pozvolna nahoru.

Sledujte radar Blesku.

V pondělí bude počasí u nás pod vlivem tlakové níže, nejvíce oblačnosti a srážek hned ráno a dopoledne - bude zataženo s deštěm, pouze na severozápadě území to bude beze srážek. Během odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a k přechodu k přeháňkám, ojediněle se vyskytnou také bouřky. Nejčastěji spadne od 1 do 10 mm, v bouřkách až 20 mm. Později večer může být místy i polojasno. Odpolední teploty se zastaví mezi 13 až 17 °C.

Srážky budou ustávat během pondělního odpoledne. Další srážkové pásmo přijde od jihu během úterního odpoledne – na jihu a jihovýchodě území místy spadne do úterní půlnoci kolem 20 mm, do středečního rána až kolem 50 mm srážek. Na vrcholcích Krkonoš se během noci na středu ojediněle mohou vyskytnout i srážky smíšené. Na východě území budou srážky slábnout během středečního dopoledne a ustávat na většině území během odpoledne. 

V úterý bude ráno polojasno nebo mlhy, odpoledne zataženo až oblačno, nejprve místy přeháňky, postupně na většině území déšť, ojediněle bouřky. Srážky budou zejména na jihovýchodě a východě území místy vydatné a to zejména během noci z úterý na středu. Počasí u nás začne ovlivňovat další tlaková níže původem nad centrálním Středomořím.

Do středečního odpoledne tak může spadnout dalších 50 mm srážek. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 13 až 17 °C, v Polabí až 20 °C. Ve středu bude zpočátku dne zataženo s deštěm. Postupně očekáváme ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Vzhledem k nasycenosti půdy vodou a vydatným srážkám půjdou hladiny řek nahoru.

Ve čtvrtek ráno pozor místy na přízemní mrazíky

Studený vzduch od severozápadu při zmenšené oblačnosti srazí čtvrteční teploty hodně nízko. Ve čtvrtek bude v Čechách oblačno až polojasno, občas přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku dne zataženo s deštěm, postupně bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek také tam, ranní teploty 9 až 5 °C, v Čechách 5 až 1 °C a místy přízemní mrazíky. Ty mohou poškodit zejména teplomilnou zeleninu. Denní teploty 13 až 17 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 15 až 19 °C.

O víkendu se teploty konečně dostanou přes 20 °C

Během víkendu sem konečně pronikne teplejší vzduch od jihovýchodu a teploty se o víkendu budou zastavovat na hodnotách i přes 20 °C. Nejméně oblačnosti i srážek z celého týdne přinese sobota – bude polojasno, na horách ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti přeháňky. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 17 až 21 °C.

V neděli bude zpočátku dne polojasno, během dne od východu až oblačno a na východě území místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 19 až 23 °C.

Startuje pylová sezóna trav

V následujících dnech začne pylová sezóna trav, což jsou pro jarní období po bříze nejsilnější alergeny. Díky na srážky bohatému období na začátku týdne ale budou jejich koncentrace v ovzduší mizivé, narůstat budou ve druhé polovině týdne. Stejně tak ve druhé polovině týdne poroste aktivita klíšťat.

Květnové povodně přinesl rok 2010

Přesně před 13 lety 16. a 17. května přinesla tlaková níže, původem ze Středomoří, na naše území extrémní srážky a to zejména do okolí Beskyd, kdy byla intenzita srážek zvýšená návětřím a střihem větru. Za 24 hodin spadlo až 180 mm.

Video
Video se připravuje ...

Vytrvalý déšť zastavil dopravu v Brně na Hradecké ulici, vytvořila se tam laguna, kterou odčerpávají hasiči. Městská policie Brno

Fotogalerie
30 fotografií