Páteční počasí bude klidné, a to díky oblasti vysokého tlaku vzduchu. V pátek bude jasno až polojasno, odpoledne přechodně až oblačno. Odpolední teploty ale díky teplému jihozápadnímu proudění vystoupí na 25 až 31 °C.

Teploty sledujte na radaru Blesku

Sobota bude nejteplejším dnem od začátku roku

Ideální program na sobotu je zůstat ve vodě. V sobotu bude jasno až polojasno, délka slunečního svitu se zastaví až na 14 hodinách. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Odpolední teploty 30 až 37 °C. Index tepelného komfortu hlásí silné zatížení teplem.

Index je odvozen z modelu lidské tepelné bilance, kombinuje povětrnostní a termofyziologické parametry, jako je oblečení a naše běžné denní aktivity (za ideální teplotní rozmezí považuje hodnoty 18 až 23 °C). V neděli bude polojasno, postupně očekáváme od západu přibývání oblačnosti a místy déšť, přeháňky nebo bouřky. Bouřky budou opět ojediněle silné. Ranní teploty 21 až 17 °C. Odpolední teploty 31 až 35 °C.

Tropické teploty vydrží do středy

S tropickými teplotami musíme počítat ještě během první poloviny nového týdne. V pondělí bude jasno až polojasno, na východě zpočátku dne až oblačno a místy přeháňky, déšť a bouřky. Ranní teploty 20 až 15 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C. V úterý bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 20 až 15 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C. Ve středu bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C. Od čtvrtka budou teploty do 28 °C.

Teploty v autě během vlny veder
Autor: Dagmar Honsová

Bez vody ani ránu

Při vlnách veder bychom z ruky neměli pouštět láhev s vodou a při zvýšené fyzické zátěži zvýšit denní příjem tekutin klidně i dvojnásobně. Při teplotách přes 35 °C se udává, že bychom každou hodinu měli přijmout 0,25 litrů vody. Pokud se více potíme, jsou ideální minerálky - potem se vylučuje sodík. Při tropických teplotách není vhodný alkohol, působí rychleji a odvádí tekutiny z těla. Vynechte i sladké nápoje, zpomalují pohyb tekutiny ze žaludku do tenkého střeva. Teplota nápojů by se měla i při tropických teplotách pohybovat kolem 10 °C (při nižší teplotě hrozí angína). Hlavní složkou potravy by při tropických teplotách mělo být ovoce a zelenina bohaté na vodu a bílkoviny. Do jídelníčku je dobré zařadit potraviny bohaté na draslík, ten reguluje vodní hospodaření v těle, a přisolit si, protože sůl váže tekutiny v těle.

Extrémní vlnu veder hlásí i jih Evropy

Teploty na jihu Evropy jsou nejen extrémně vysoké (až o 10 °C vyšší, než je v tuto dobu obvyklé), zároveň ale takové horko trvá dlouhou dobu (největší vlna veder těchto prázdnin postihla jih Evropy na 14 dnů). Teploty ojediněle stoupají přes 40 °C. Může za to velmi teplá vzduchová hmota, která setrvává na jednom místě.

Fotogalerie
30 fotografií