Hasiči v Libereckém kraji měli dnes navečer kvůli bouřce přes 20 výjezdů. Stromy spadly i na kamion, auto a jednu chatku, vše se ale obešlo bez zranění. ČTK to řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. „Měli jsme 16 výjezdů ke stromům a šest událostí se zatopenými prostory, ať už se jedná o laguny či sklepy,“ řekl Sucharda.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Podle údajů meteorologů napršelo v kraji místy přes 20 litrů vody na metr čtvereční, v krajském Liberci to bylo bezmála 14 litrů na metr čtvereční.

Hasiči kvůli bouřce zasahovali na území celého Libereckého kraje. Strom podle Suchardy spadl na kamion na Malé Skále na Jablonecku a další v Liberci v lokalitě pod nádražím. „Několik stromů také popadalo na chatku v Lidových sadech v Liberci,“ dodal.

Hasiči na Opavsku měli zatím devět zásahů. Aktuálně jsou například na silnici mezi Chuchelnou a Bolaticemi, na kterou spadly čtyři stromy a poškodily ji. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Zasahovat museli hasiči i v Olomouci, kde zatím vyjeli ke 20 událostem. „Zajistili jsme utrženou střechu na RD v Hranicích, v Hustopečích n. B. jsme pytli s pískem zabránili zaplavení domů vodou z polí. Ve Štěpánově čerpáme vodu ze sklepů a garáží a z místního obchodu,“ hlásí na sociálních sítích.

„Především jsme na Opavsku odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu. Je možné, že zásahů ještě přibude,“ řekla před 17:00 Langerová.

České dráhy uvedly na svých internetových stránkách, že kvůli pádu stromu na trať je na Bruntálsku přerušen provoz mezi stanicemi Valšov a Dětřichov nad Bystřicí.

Výstraha platí dál

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silnými bouřkami platí v kraji i jinde v republice do dnešní půlnoci.

Meteorologové uvedli, že výskyt bouřek bude velmi lokální. Hlavním nebezpečím budou opět přívalové srážky přes 30 litrů vody na metr čtvereční za krátkou dobu nebo při opakovaném výskytu nad jedním místem.

Kolem 14:30 pak meteorologové upozornili, že se velmi silná bouřka s výraznou bleskovou aktivitou a úhrny srážek kolem 30 milimetrů za půl hodiny vyskytuje na Novojičínsku.

Laguna v Hustopečích a voda valící se z polí

„Ve Štěpánově na Olomoucku čerpáme vodu ze sklepů a garáží a z místního obchodu,“ sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Hustopečích nad Bečvou voda odtékající z okolních polí ohrožovala tři domy. V okrajové části obce se vytvořila laguna. „Na místo jsme dovezli pytle s pískem, kterými jsme dalšímu přítoku vody zabránili. Lagunu budeme odčerpávat,“ uvedla Balážová. V Hranicích na Přerovsku hasiči pomocí výškové techniky zajistili uvolněnou plechovou střechu.

Silné bouřky zasáhly Olomoucký kraj i v noci na dnešek, hasiči vyjížděli k 22 zásahům. Například v Bělkovicích-Lašťanech na Olomoucku voda z polí natekla do jednoho z rodinných domů a zaplavila komunikaci a kanalizační vpusti, které místní jednotka pročistila. V Kokorách na Přerovsku přerovští hasiči čistili komunikaci od naplavenin, které se rovněž valily z polí do obce. Hasiči odstranili 18 popadaných stromů na silnicích, v Konici na Prostějovsku strom odstranili ze včelína.

Požáry kvůli bouřce

Hasiči zasahovali na Olomoucku také u dvou požárů způsobených úderem blesku do střech. Jeden z nich zasáhl střechu dílny u rodinného domu ve Šternberku a způsobil škodu téměř tři miliony korun. Ve druhém případě blesk způsobil požár střechy u zemědělského objektu v Dolní Sukolomi, místní části Uničova, škoda je vyčíslena na 400 000 korun. Nikdo se nezranil.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky v Česku: Bouřka s krupobitím v Jizerských horách (16.8.2023) Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
40 fotografií