První bouřky se objevily brzy odpoledne na Šumavě, stejně jako ty následné v Jizerských horách je provvázelo krupobití.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky v Česku: Bouřka s krupobitím v Jizerských horách (16.8.2023) Blesk - Jaroslav Šimáček

Silná bouře s kroupami dorazila navečer i do Prahy. 

Na síti X, dříve twitteru, Český hydrometeorologický ústav před 21:00 uvedl, že ve středních Čechách se zatím vyskytly nejsilnější bouřky. „Plošně jich ubývá, nicméně stále se vyskytují i silnější, zejména s rizikem přívalových srážek,“ uvedli meteorologové.

Silná bouřka podle meteorologů zasáhla po 18:00 kromě Prahy i část Středočeského kraje, především Beroun, Černošice, Brandýs nad Labem-Starou Boleslav a Říčany.

„Zatím více než třicet případů zaměstnává profesionální a dobrovolné hasiče v Praze. Zasahujeme u popadaných stromů a zatopených sklepů,“ uvedli kolem 18:40 hasiči na síti X. Zveřejnili také fotografie aut, na které spadly stromy, a video, na kterém je vidět, že se některé ulice v Praze proměnily v řeku.

Podle Technické správy komunikací hlavního města Prahy se kvůli vodě na vozovce uzavřel Zlíchovský tunel. PID také varovala před krátkodobým omezením provozu kvůli počasí.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku 

Říčka Botič v Nuslích vystoupala kolem půl sedmé na první povodňový stupeň, který znamená bdělost.

Zatopená Státní opera

Přívalový déšť  zaplavil suterén Státní opery, kde se nachází i jevištní točna zmodernizovaná při rekonstrukci v roce 2019. Zasaženy jsou zkušebny, sklady dekorací a chodby. V budově je vypnuta elektřina a stále zasahují hasiči. Rozsah škod vedení Národního divadla (ND), pod něž spadá Státní opera, zjišťuje a dokumentuje. Bližší informace budou k dispozici ve čtvrtek, řekl ČTK mluvčí ND Tomáš Staněk.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky natekla voda do některých nových místností a škody budou značné.

„Voda se do podzemí Státní opery dostala zvenčí přes zásobovací tunel a něco zřejmě i zpětně kanalizací,“ uvedl Staněk. Ve čtvrtek dopoledne by se měla v budově Státní opery konat zkouška souboru.

Požáry v Olomouckém kraji

Hasiči v noci na dnešek zasahovali na Olomoucku u dvou požárů způsobených úderem blesku do střech. Jeden z nich zasáhl střechu dílny u rodinného domu ve Šternberku a způsobil škodu téměř tři miliony korun. Ve druhém případě blesk způsobil požár střechy u zemědělského objektu v Dolní Sukolomi, místní části Uničova, škoda je vyčíslena na 400.000 korun, informovala ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Nikdo nebyl zraněn.

Střechu dílny u rodinného domu ve Šternberku zasáhl blesk po půlnoci, hořela celá. Na místě zasahovalo šest jednotek, které zároveň chránily přilehlý rodinný dům a okolní stavby. „Při hasebních pracích se propadla konstrukce střechy, která se zřítila dovnitř objektu o rozloze 15krát deset metrů. Škoda se podle odhadu bude pohybovat kolem 2,8 milionu korun, uchráněné hodnoty se blíží k šesti milionům,“ uvedla mluvčí hasičů.

Dnes krátce před 03:00 zasahovali hasiči u požáru střechy zemědělského objektu v Dolní Sukolomi, místní části Uničova. „Budovu v rekonstrukci o rozloze 15krát deset metrů hasilo pět jednotek. Podle vyšetřovatele je škoda 400.000 korun, uchráněné hodnoty přes 1,5 milionu korun,“ doplnila mluvčí hasičů.

Smršť i ve středních Čechách

Středočeští hasiči vyjížděli ve středu večer a v noci na dnešek v souvislosti s bouřkou nejčastěji k popadaným stromům a odčerpávání vody. V Tuhani na Mělnicku zapálil ve středu večer blesk stodolu, škoda je 3,5 milionu korun. Nejvíce výjezdů hasiči evidují na Nymbursku, Příbramsku a Mělnicku. Od středečních 17:00 zaznamenali v regionu zhruba 100 událostí souvisejících s počasím. ČTK to dnes řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Od středečních 17:00 do dnešních 6:00 evidovalo operační středisko zhruba 100 zásahů, z toho v 74 případech to byla pomoc s odstraňováním spadlých stromů, ve 13 případech čerpali vodu,„ řekl mluvčí. Nejvíce výjezdů evidují ve středu mezi 20:00 a 21:00 na Nymbursku. “Později jsme ještě několikrát zasahovali na Mladoboleslavsku, kam se bouřky stočily,„ doplnil.

Problémy na Pardubicku

Hasiče v Pardubickém kraji ve středu večer a v noci na dnešek zaměstnávaly bouřky. Museli odstraňovat spadlé stromy a větve či zabezpečit poškozenou střechu. Strom také přerušil dopravu na železnici.

Silný vítr například v Opatovicích nad Labem na Pardubicku lámal větve, kácel stromy a poničil část střechy. Od Opatovic směrem k Lázním Bohdaneč a k Pardubicím vyvrátil několik kmenů, spadly na silnici. Podobná situace byla v okolí Přelouče.

„Na Chrudimsku uvěznil i vozidla v lese, když jim pádem stromu uzavřel cestu. Na Svitavsku u obce Květná popadaly stromy do půlky vozovky,“ uvedl Miroslav Polák z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Spadlý kmen také zablokoval železniční trať mezi obcí Petrovičky a Týniště nad Orlicí na Orlickoústecku a u Pomezí na Svitavsku. Překážky už hasiči odstranili. V Pardubicích také museli odčerpat vodu ze zatopené výtahové šachty.

Potíže v dopravě

Bouřky zkomplikovaly železniční provoz v Česku. Kvůli poruchám nemohly několika úseky vlaky projíždět vůbec, nebo pouze s omezením. Týká se to hlavně Prahy, Středočeského a Jihočeského kraje. Vyplývá to z údajů na webu Českých drah (ČD).

Strom spadl na trať například mezi Poličkou a Květnou. Ze stejného důvodu stál provoz na trati také mezi jihočeským Chýnovem a stanicí Obrataň. V Královéhradeckém kraji pak osobní vlak zastavil před spadlým stromem v úseku mezi Bolehoští a Týništěm nad Orlicí.

Na pražském hlavním nádraží voda natekla do odbavovací haly. Podle Správy železnic přitekla po sjezdové rampě, která přivádí auta k odjezdovým tabulím v horní části budovy. „Natekla do obchodů i pokladen dopravců, které ale v omezeném režimu fungují. Následky hodinu odstraňovali drážní hasiči, úklidový servis i ochranka. Nádraží je v provozu a vlaky jezdí!“ uvedla kolem 20:15 na síti X Správa železnic.

Následky bouřek v Praze. (16.8.2023)
Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Bouřky hrozí také ve čtvrtek, podle meteorologů budou znovu lokální.

 

Video
Video se připravuje ...

Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější? Videohub

Fotogalerie
89 fotografií