Počátek nového týdne bude převážně slunečný – denní délka slunečního svitu se bude pohybovat až na 12 hodinách. Jasnou nebo polojasnou oblohu přeruší jen na krátko lokální přeháňka nebo bouřka.

Nejvyšší teploty naměříme na jižní Moravě – tam se bude teplota zastavovat až na 35 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V pondělí bude polojasno nebo skoro jasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 15 °C. Odpolední teploty 29 až 35 °C.

V úterý bude polojasno nebo skoro jasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 15 °C. Odpolední teploty 29 až 35 °C.

Padla i nová, upřesněná výstraha ČHMÚ pro vysoké teploty. „Od pondělí 21.08. 10:08 do soboty 26.08.18:00 Upřesňujeme předchozí výstrahu na vysoké teploty. Na většině území v polohách do 600 m n. m. budou maximální teploty stále překračovat 31°C. Pouze na severu Čech dnes (21. 8.) očekáváme teploty pod hranicí 31 °C. Naopak na jižní Moravě překročí i 34 °C,“ uvádí meteorologové.

„Zároveň prodlužujeme platnost výstrahy na vysoké teploty pro jih a jihovýchod Moravy až do soboty 26.8, kde budou maximální teploty stále překračovat 31 °C,“ poznamenali.

Od středy bude bouřek přibývat

Od středy začne bouřkové oblačnosti přibývat – postupně se bude jednat o silné bouřky. Ve středu bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti a místy déšť, přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 19 až 13 °C. Odpolední teploty 29 až 34 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti a místy déšť nebo i silné bouřky. Ranní teploty 18 až 13 °C. Odpolední teploty 29 až 33 °C.

V pátek bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti a místy déšť nebo i silné bouřky. Ranní teploty 18 až 13 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C.

O víkendu ochlazení

Ochlazovat se začne o víkendu, také oblačnosti a srážek bude hodně – zejména v sobotu musíme počítat s bouřkami.

V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť a silné bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 22 až 26 °C.

Vlna tropických teplot je pro náš organismus zátěžová

Tropické teploty představují pro naše tělo zátěž – ohrožení jsou zejména starší generace, kardiaci, astmatici, chronicky nemocní a malé děti. Ale jakmile trvají tropické teploty dlouho, zpozornět bychom měli všichni.

Hrozí úpal, což je reakce organismu, které je vystaveno nadměrnému teplu – vysokým teplotám, vysoké vlhkosti vzduchu nebo vydýchanému prostředí, v nichž dochází k celkovému přehřátí organismu. Ještě více nebezpečný bývá úžeh, což je přehřátí mozku – dlouhé vystavení na slunečním záření. Proto platí, že po celý týden se zdržujte ve stínu, zvyšte příjem nealkoholických tekutin, používejte opalovací krémy, pokrývku hlavy a sluneční brýle.

Nejlepší tipy, jak udržet vaše mazlíčky v bezpečí v horkém počasí

  • 1)  Zajistit přístup k pitné vodě, dostatečně větrat (ne průvan), zajistit stín
  • 2)  Ne na procházku se psem/kočkou přes poledne, i večer zkuste teplotu asfaltu, musí být tak „chladná“, že na ní vydržíte bosou nohou
  • 3)  Zmrazte vodu v plastové láhvi a umístěte ji do klece / akvária / výběhu vašeho králíka, morčete nebo křečka. Přinese příjemné ochlazení.
  • 4)  Přikryjte horní čísti výběhů mokrými ručníky
  • 5)  I pes je náchylný ke spálení, zejména potom okrajů uší – natřete je opalovacím krémem

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
23 fotografií