Během pátečního dne se mohou ojediněle vyskytnout i silné bouřky doprovázené silnými nárazy větru a přívalovým deštěm o intenzitě až 30 mm. Přes Česko bude postupovat frontální vlna. Během dne bude více oblačnosti – převážně oblačno, jen ráno může být místy až polojasno. Během dne se budou vyskytovat srážky a také bouřky, zejména v jižní a východní polovině území. Večer bude pršet i na západě či severozápadě území. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 24 až 28 °C.

Počasí sledujte na radaru

„První slabší bouřky se aktuálně podle scénáře objevují v okolí Šumavy,“ informoval ČHMÚ krátce po poledni. „V Pošumaví začíná být situace dynamičtější. Výrazný střih větru už produkuje první, zatím slabší, supercely,“ pokračoval s informováním před 3. hodinou odpolední.

Menší pravděpodobnost vzniku velmi silných bouří je na východě Česka a také v oblasti západních, středních a východních Čech. Naopak vysoký stupeň rizika platí pro jižní Čechy a oblast Českomoravské vrchoviny, později i pro západní část Moravy, kde meteorologové očekávají i tvorbu supercel. Velmi silné bouřky však podle nich budou jen na malém území. „Přesná lokalizace je ale nemožná,“ uvedli meteorologové na twitteru.

„Supercelární bouře budou doprovázeny zejména silnými nárazy větru o rychlosti 50 až 90 kilometrů v hodině, kroupami přes dva centimetry v průměru a přívalovými srážkami kolem 30 milimetrů,“ varuje ČHMÚ. Na pomezí Čech a Moravy může během krátké doby napršet kolem 40 litrů vody na metr čtvereční.

Tropické teploty se k nám vrátí v neděli

V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne se místy vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky. Ranní teploty budou klesat na 15 až 10 °C. Odpolední teploty budou na letních hodnotách 24 až 28 °C. V neděli bude polojasno, během dne na horách až oblačno. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C. 

V pondělí až 34 °C, pak se ochladí

Příliv teplého vzduchu vyvrcholí v pondělí s teplotami na 34 °C. Bude polojasno až oblačno, během odpoledne další přibývání oblačnosti, místy déšť, přeháňky a bouřky, i silné. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C, na jihovýchodě 34 °C. V úterý bude oblačno, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 23 až 28 °C. A další pokles přinese středa – bude oblačno, místy déšť, přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Odpolední teploty 21 až 25 °C.

Video
Video se připravuje ...

Taťána Míková o počasí i osobním životě. Co jí vyčítají diváci? Pavlína Horáková

Fotogalerie
77 fotografií