Dnes nás opět neminou tropické teploty, které se vyšplhají k 35 °C. „Po rekordně teplém ránu, nás čeká i velmi teplý den,“ uvedl ČHMÚ už ráno.

Už déle než týden se v Česku objevují vytrvale tropické teploty, tedy přesahující 30 stupňů Celsia. Nad 35 stupňů se pak dostaly kromě dneška i v neděli a pondělí. Dnešní teplota v Brodě nad Dyjí 35,6 stupně překonala tamní 12 let starý rekord pro dnešní den, který činil 33,7 stupně.

Rekordy padly na 63 stanicích, které zaznamenávají teploty aspoň 30 let. Kromě Brodu nad Dyjí byl překonán například i rekord 33,2 stupně z roku 2012 v Kuchařovicích na Znojemsku, kde dnes meteorologové naměřili 34,9 stupně. V Doksanech na Litoměřicku zase padl rekord 32,5 stupně z roku 2010, když tam dnes teplota dosáhla 34,5 stupně.

Odpoledne a večer se mohou objevit přeháňky, a dokonce velmi silné bouřky, týká se to hlavně východní poloviny území. Teploty budou „snesitelnější“ v horách, kde dosáhnou 23 °C. Na Šumavě nepřekročí 26 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouře se prohnaly jihem Moravy, nejprve Brnem. „Naprostá většina hlášených událostí je na území Brna, nejčastěji jde o spadlé stromy. Postupně ale začínáme řešit i poškozené střechy, silně poškozená je přízemní budova v Hájecké ulici, kde hasiči čekají na příjezd statika, aby posoudil celkový stav,“ uvedl Komosný. Dodal, že další hlášení o škodách operační středisko stále přijímá.

Kvůli poruše na trakčním vedení kvůli spadlému stromu přestaly jezdit vlaky z brněnského hlavního nádraží do Chrlic, je zavedena náhradní autobusová doprava. „Nejedná se o hlavní koridor. Předpoklad odstranění poruchy je 22:00,“ uvedl pro ČTK mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Dneškem tropy v Česku podle předpovědi ČHMÚ nekončí. Ve středu mohou teploty hlavně na jihu Moravy vystoupat až na 33 stupňů, ve čtvrtek bude až 32 stupňů a v pátek až 34 stupňů. I v sobotu bude na většině území Česka až 30 stupňů a jihovýchodě a východě země až 33 stupňů. Ochladí se pravděpodobně v neděli, kdy se podle předpovědi nedostanou teploty nad 26 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky v Česku: Bouřka s krupobitím v Jizerských horách (16.8.2023) Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
96 fotografií