Pátek bude zřejmě nejteplejším dnem do konce roku. V odpoledních maximech naměříme až 35 °C. Už v pátek bude počasí u nás pod vlivem vlnící se studené fronty a opět budeme skloňovat místy bouřky, ojediněle i silné, doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy. V pátek bude oblačno až polojasno, postupně až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 21 až 17 °C. Odpolední teploty 28 až 33 °C, na jižní Moravě až 35 °C.

O víkendu deštníky všude s sebou

Víkend bude bohatý na srážky, zejména v sobotu musíme počítat místy i se silnými bouřkami. Nedělní odpolední teploty v Čechách už zůstanou pod letními teplotami. V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť a silné bouřky. V Čechách i trvalé srážky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C, na východě až 32 °C.

Až do noci na neděli přitom platí výstraha před bouřemi. Bouře se dnes odpoledne a v noci na sobotu vyskytnou nejprve v severozápadní polovině Čech, později i v dalších částech země. Budou je doprovázet nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, až třícentimetrové kroupy a srážky s úhrny kolem 40 milimetrů.

"V sobotu později odpoledne, večer a v noci na neděli 27. srpna se opět místy vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené zejména přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách i přes 70 milimetrů, kroupami i přes tři centimetry a nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu," uvedli meteorologové. Na severozápadě budou bouřky slabší.

Kvůli srážkám hrozí lokální přívalové povodně. Hladiny mohou výrazněji stoupat hlavně v noci na neděli, a to zejména v pásu táhnoucím se z jižních Čech přes Českomoravskou vrchovinu až po severní horské oblasti. 

V neděli bude zataženo až oblačno, déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty 19 až 23 °C, na východě kolem 25 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Po víkendovém přechodu vlnící se studené fronty k nám příští týden pronikne chladnější vzduch od severozápadu a v první polovině týdne budou odpolední teploty zůstávat pod letní hranicí 25 °C. Také oblačnosti a srážek bude relativně hodně. V pondělí bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 18 až 22 °C. V úterý bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 18 až 22 °C. Ve středu bude oblačno, místy přeháňky. Ranní teploty 13 až 9 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C. Plavky ale ještě nadobro neuklízejte - letní teploty se k nám na konci týdne vrátí.

Roste aktivita vos

S koncem prázdnin roste i aktivita vos. Co vosy vždy odradí: Zapalte mletou kávu, na talíř nastrouhejte česnek, zapalte aromalampu s eukalyptem nebo kadidlo, místo květiny dejte na stůl bazalku nebo rajčata, případně udělejte dekoraci z citronu, který bude posetý hřebíčkem. Pokud nemáte čas, stačí dát talíř hroznového vína cca pět metrů od vašeho stolu.

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka? Videohub

Fotogalerie
46 fotografií