Žádné závislosti a souvislosti v počasí mezi jednotlivými měsíci neexistují, takže po teplotně nadprůměrném létu může být teplotně podprůměrný podzim nebo naopak. Sezónní výhledy počasí (centrum NCEP) vypočítává, že následující tři měsíce budou v Evropě střední teplotně nadprůměrné.

Kladné teplotní odchylky a to o 1 až 2 °C, podle těchto výpočtů dosáhnou všechny následující tři měsíce. To ale neznamená, že nám úplně vyhne studené severní proudění nebo první sněhová pokrývka i v nížinách.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V posledních letech i přes stálý nárůst teplot vzduchu, nebyla nouze o sněžení už v říjnu i v nížinách– např. v roce 2012 sněžilo 27. 10. i v Praze. Sněhová kalamita ochromila sever Česka uprostřed října v roce 2009.

V roce 1997 napadla souvislá sněhová pokrývka v Praze už 27. října, v roce 1994 dokonce už 7. října. 28. září v roce1995 sněžilo v Liberci. Do bílého rána se probudili na první podzimní den letos v Alpách od nadmořské výšky 1500 m nad mořem – napadlo 10 cm sněhu.

Konec září: Buď jasno nebo mlhy

Závěr září bude ve znamení dnů babího léta a nadprůměrných odpoledních teplot a to v místech, kde se mlhy a nízká oblačnost protrhají už v ranních a dopoledních hodinách. Tam, kde se bude nízká oblačnost držet do odpoledních hodin, se budou teploty pohybovat kolem 20 °C, při slunečné obloze se zastaví až na 27 °C.

Od pondělí do čtvrtka tak bude počasí psát hodně podobný scénář – jasno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží až do odpoledne. Zpočátku týdne budou ranní minima nízko – při vyjasnění a slabém větru budou klesat jen k 5 °C, odpolední teploty se zastaví pod nízkou oblačností kolem 20 °C, při slunečné obloze až na 27 °C.

Do Česka bude proudit teplý vzduch. Atakovat budeme teplotní rekordy. Studená fronta počasí ovlivní až v pátek – to budeme vytahovat deštníky, ale oblačnosti bude na víkend opět rychle ubývat a nejvyšší odpolední teploty se budou i na konci týdne pohybovat lehce přes 20 °C.

Podzim má vliv i na naše chutě

S podzimem budeme mít větší chutě na jídlo. Tím, jak se budou snižovat venkovní teploty, naše tělo bude potřebovat více energie na udržení stálé teploty těla, proto máme s podzimem větší chuť na jídlo. Na podzim konzumujeme v průměru o 86 kalorií denně více než na jaře. Jedna studie uvádí, že u dětí narozených v podzimních měsících je větší pravděpodobnost, že se dožijí sta, než u dětí narozených po zbytek roku. Naopak, pokud těhotenství probíhá na podzim, kdy převládají zhoršené rozptylové podmínky, mají tito lidé nižší IQ.

Video
Video se připravuje ...

Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub Videohub

Fotogalerie
19 fotografií