V pondělí očekáváme na našem území obrovské teplotní rozdíly - na severovýchodě území se budou odpolední teploty pohybovat do 10 °C, v jižní polovině území bude až 20 °C. Co ale bude mít Česko společné, je velká oblačnost -  oblačno až zataženo, během dne od severu na většině území musíme počítat s deštěm nebo přeháňkami.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Také v úterý budeme zpočátku dne potřebovat deštníky – bude zataženo, zpočátku dne místy déšť nebo přeháňky. Postupně v Čechách až polojasno. Ranní teploty 12 až 7 °C. Denní teploty 16 až 20 °C, na severovýchodě kolem 13 °C.

Ve středu se k nám na skok vrátí babí léto

Středeční počasí bude nejpříjemnější z celého týdne – bude polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 20 až 25 °C. Malá oblačnost ale nevydrží dlouho, už ve čtvrtek počasí u nás ovlivní další frontální systém.

Ve čtvrtek bude polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně od západu přibývání oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 19 až 24 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Později odpoledne a večer až polojasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 17 až 22 °C.

Z víkendu bude méně oblačnosti v sobotu

Dalším letním dnem bude zřejmě sobota - to bude polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 20 až 25 °C. Druhý víkendový den už budeme vytahovat deštníky.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.

Jak vypadají první nástřely počasí na zimu?

V současné době se můžeme s výhledy počasí na zimu opírat o sezónní predikce a ty udávají v Evropě střední teplotně nadprůměrnou a srážkově normální zimu.

To ale neznamená, že některé týdny nebudou ve znamení studeného severního proudění a pravého zimního počasí, které přinese sněhovou pokrývku i do nížin. 

Dále můžeme přihlédnout k El Niňa. Jedná se o jev v rovníkovém Pacifiku, a protože je tento oceánský jev propojen s atmosférou, má dopady na počasí na mnoha místech světa. Nicméně Evropa je od Pacifiku velmi vzdálená, i proto jednoznačné dopady El Niňa nelze tak snadno prokázat.

A do třetice, jak počasím zamíchá polární vortex? Silný polární vortex obvykle znamená silnou polární cirkulaci. Ta uzamkne chladnější vzduch do polárních oblastí, což vytváří mírnější zimní podmínky. Naopak slabý polární vír hůře zadržuje studený vzduch a dostat se může z polárních oblastí.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky v Česku: Bouřka s krupobitím v Jizerských horách (16.8.2023) Blesk - Jaroslav Šimáček