Bouřky, které Česko zasáhly v úterý večer a v noci na dnešek, lámaly stromy a poničily elektrické vedení. Hasiči museli zasahovat také u poškozených střech. Kvůli následkům bouřek dnes na některých tratích nejezdí vlaky, provoz je zastavený například mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou.

„Dneska čekejte nižší teploty, maxima nejčastěji mezi 16 až 20 °C. Jde ale o hodnoty obvyklé pro toto období. Na obloze se sice mraky objeví, ale srážky čekáme výjimečně, hlavně na horách na S. Podobné budou i další dny. Během víkendu se začne oteplovat a oblaků ubude,“ uvedl Český hydrometeorologický úřad.

Napilno měli hasiči v řadě krajů. Silné bouřky zejména v úterý večer a méně v noci na dnešek v Královéhradeckém kraji působily škody hlavně na Jičínsku, Královéhradecku a Trutnovsku.

Hasiči hlavně odstraňovali stromy popadané na zaparkovaná auta. Silný vítr v několika případech poškodil také střechy domů.

Se zajištěním poškozených střešních krytin pomáhali hasiči v Lužci nad Cidlinou, Novém Bydžově, Ostroměři a na dvou místech ve Dvoře Králové nad Labem. „Třeba v královédvorské ulici Pod Lesem sroloval silný vítr část plechové střechy na rodinném domě, hasiči ji pomohli sundat dolů a střechu provizorně zakryli,“ dodala Götzová.

Stromy spadlé na zaparkovaná osobní vozidla odstraňovali hasiči v Libáni, v Trutnově v Úpské ulici a ve Smiřicích. Ve Studnici na Náchodsku naboural do spadlého stromu po 21:00 osobní automobil. „Hasiči vozidlo vyprostili a strom z vozovky odstranili, nehoda byla bez zranění,“ uvedla mluvčí.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Desítky výjezdů kvůli následkům bouřek a silného větru měli v úterý večer hasiči ve Středočeském kraji. Odstraňovali rovněž hlavně spadlé stromy. V Ovčárech na Mělnicku spadlo veřejné osvětlení, událost se obešla bez zranění.

„Od úterních 19:00 do dnešních 7:00 evidovalo operační středisko 146 zásahů, z toho převážná většina byla pomoc s odstraňováním spadlých stromů, odstraňovali jsme například i kabely popadané na rodinný dům, v regionu byly také tři dopravní nehody v souvislosti s počasím, dvě na silnici a jedna na železniční trati u obce Běleč na Berounsku,“ řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

Hasiči vyjížděli v souvislosti s počasím přes noc i v Ústeckém kraji, a to zhruba k 50 událostem. Většinou odstraňovali popadané stromy a větve na silnice. ČTK to řekl mluvčí hasičů Petr Pelikus.

Také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji zasahovali hasiči hlavně u popadaných stromů a poškozených střech. Bouřky rovněž způsobily poruchy na vedení vysokého napětí.

Supercela na Rakovnicku?

Středočeští hasiči mezi 19:00 a 21:00 evidovali 60 událostí souvisejících s počasím. Nejčastěji zasahovali na Rakovnicku, Kladensku, Berounsku, Mladoboleslavsku, Mělnicku a v okresech Praha-západ, Praha-východ, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

„První událost hlášená dnes večer v souvislosti s počasím byla na Rakovnicku krátce po 19:00, pak to postupovalo na východ. Většinou se jedná o popadané stromy, jednou čerpání vody v obci Křivoklát, řešili jsme pád stromu na zahradě nebo na chatu, vše se obešlo bez zranění,“ řekla Švorcová Mocová.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X po 19:00 uvedl, že na Rakovnicku se patrně objevila supercela.

Stromy na trati zastavily provoz vlaků na Jičínsku mezi stanicemi Lázně Bělohrad a Ostroměř a na Hradecku mezi Novým Bydžovem a Chlumcem nad Cidlinou.

V Plzeňském kraji vlaky nejezdily mezi Ždírcem u Plzně a Nepomukem, mezi Poběžovicemi a Hostouní a také na trati Špičák - Železná Ruda-Alžbětín. Ve středních Čechách se vlaková doprava zastavila v úseku Liteň - Zadní Třebaň a mezi Roztoky u Prahy a Libčicemi nad Vltavou. Tam podle webu Českých drah pravděpodobně spadlý strom poškodil trakční vedení.

Na dvou místech najel vlak do stromu. "Nejprve najel vlak do spadlého stromu u Srb na jižním Plzeňsku a poté ráno u Hrádku u Sušice na Klatovsku. Oba incidenty se obešly bez zranění," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Vlaky nejezdily kvůli spadlým stromům ani v Jihočeském kraji v úseku Strakonice - Katovice, Nemanice - Hluboká nad Vltavou, Bavorov - Strunkovice nad Blanicí a Třeboň - Majdalena. Na Vysočině stromy zastavily provoz mezi Rantířovem a Kostelcem u Jihlavy, Dačicemi a Telčí a také Šlapanovem a Havlíčkovým Brodem.

Stojící vlaky na Vysočině

Silný vítr a popadané stromy zastavily v noci na dnešek provoz vlaků mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem. Vlaky nejezdí ani mezi Rantířovem a Kostelcem u Jihlavy, vyplývá z informací na webu Českých drah. Odklízení popadaných stromů zaměstnalo i hasiče. Podle jejich mluvčí Petry Musilové zasahovali v noci kvůli počasí u 60 událostí, nejvíc na Jihlavsku.

Okolo středečních 06:00 odstraňovali spadlé stromy v Jihlavě U Borovinky nebo u obce Strážek na Žďársku, kde do spadlého stromu narazilo osobní auto. Nikdo se při nehodě nezranil.

Na havlíčkobrodské trati přerušil spadlý strom trakční vedení. Cestující vozí náhradní autobusová doprava. České dráhy předpokládají, že provoz bude obnoven dnes do 15:00. Až do odpoledne budou autobusy vozit cestující i mezi Rantířovem a Kostelcem u Jihlavy, kde je také porouchané trakční vedení.

Práci počasí přidělalo také energetikům. Podle mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové na Svitavsku přetrvává jedna porucha na vedení vysokého napětí, další, která byla na Chrudimsku, se již podařilo v úterý opravit. Problémy postihly také Hradecký kraj. Večer a v noci se na východě Čech ocitlo přes 5000 domácností bez energie, v 7:00 jich zbývalo už jen asi 500.

Video
Video se připravuje ...

Kroupy: Extrémní klimatický jev může mít fatální následky Videohub

Fotogalerie
21 fotografií