Maximální teploty se dnes podle meteorologů pohybovaly v širokém rozmezí od deseti stupňů Celsia na západě a severozápadě do 24 stupňů na jihu a jihovýchodě země. „Nejvyšší teplotu 24,1 stupně Celsia zaznamenala stanice Byňov v Novohradských horách, kde i vlivem fénového efektu teplota kolem 16. hodiny vzrostla v krátké době o devět stupňů,“ uvedl ČHMÚ. Fénový efekt nastává při přetékání vzduchu přes horskou překážku, ohřívá se za ní už z velké výšky a do krajiny se dostává velmi teplý a suchý.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V Jihomoravském kraji dnes padl rekord na všech stanicích. Nová maxima na místech s dobou měření delší než sto let jsou ale z Olomouckého a Zlínského kraje. V Přerově, kde se teploty zaznamenávají 140 let, dnešních 22,8 stupně Celsia přepsalo dosavadní rekord 21,2 stupně z roku 1907. V Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, kde jsou k dispozici údaje za 111 let, je novým maximem dnešních 21,6 stupně Celsia. Dosud byl rekord 20,7 stupně z roku 1959.

Teploty přesahující 20 stupňů Celsia meteorologové očekávají v Česku také v sobotu. V neděli už by se teploty neměly dostávat přes 17 stupňů.

Letošní září v České republice bylo nejteplejší od roku 1961. V průměru bylo 16,5 stupně Celsia, což bylo o 3,5 stupně více, než je normál z let 1991 až 2020. Dnů, kdy denní maxima překročila tropických 30 stupňů, meteorologové v září zaznamenali osm. Celosvětově bylo září podle evropského programu pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus nejteplejší v historii měření.

Fotogalerie
17 fotografií