Do Česka bude v pátek proudit velmi teplý vzduch od jihu. Nárůst teplot bude citelný. Nejvíce oblačnosti bude hned zpočátku dne - oblačno až zataženo, na severozápadě území musíme počítat s občasným mrholením. Během dne bude až polojasno. Denní teploty budou v širokém intervalu - na severozápadě území do 10 °C a na jihovýchodě území až 24 °C. Pozor! Na východě území bude větrno, foukat bude jižní vítr s nárazy kolem 80 km/h. Vítr může způsobit škody.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Deštníky budou v pohotovosti v neděli dopoledne

V sobotu bude oblačno až polojasno, odpoledne a večer až zataženo a místy přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 13 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku 18 až 13 °C. Denní teploty na severozápadě území do 15 °C, na jihovýchodě až 23 °C. Pozor! Na východě území bude zpočátku dne ještě větrno, nárazy větru budou dosahovat rychlosti kolem 65 km/h.

V neděli bude oblačno až zataženo, zpočátku dne místy přeháňky nebo déšť. Odpoledne ustávání srážek a protrhávání oblačnosti až na polojasno. Ranní teploty 13 až 8 °C. Denní teploty 13 až 18 °C.

Poslední říjnový týden bude teplotně nadprůměrný

Nejméně oblačnosti bude hned v pondělí - poté už bude převládat velká oblačnost a počítat musíme s občasným deštěm nebo přeháňkami. Odpolední teploty budou i nadále zůstávat vysoko. V pondělí bude polojasno nebo skoro jasno, po ránu ojediněle mlhy. Odpoledne přibývání oblačnosti. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 13 až 18 °C. V úterý bude oblačno, během dne občas déšť nebo přeháňky, po ránu ojediněle mlhy. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Ve středu bude zataženo, během dne občas déšť nebo přeháňky, po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 14 až 19 °C.

Jak ovlivní počasí u nás El Niño?

Nejnovější analýzy oceánských anomálií za září potvrdily sílící jev El Niño. Předpovědní průměr udává teplotu v Tichém oceánu do poloviny zimy s anomálií kolem +1,5 stupně, což je považováno za středně silnou až silnou událost El Niño, u které se očekává, že bude mít značný vliv na globální počasí.

Zatímco v některých částech světa je vliv jevu průkazný, Česko je od Tichého oceánu přece jen daleko. Nicméně může El Niño s dalšími procesy v tropických oblastech podpořit stratosférické oteplování, a tedy vliv polárního víru na naše zimní počasí. Čas od času se pak vyskytne fenomén známý jako náhlé stratosférické oteplení, kdy polární vír velmi zeslábne, případně se zcela rozpadne. Důsledkem je rychlé oteplení vysoko ve stratosféře (mezi 10 až 50 km) za několik dní a změna směru proudění větru. Efekt tohoto jevu se pak projevuje v nižších vrstvách atmosféry, kde oslabí tryskové proudění.

V současné době dokážeme spolehlivě předpovídat jednotlivá náhlá stratosférická oteplení zhruba týden dopředu. Poté obvykle trvá několik týdnů, než se prostřednictvím tryskového proudění projeví jeho dopady na počasí u nás. Proto jsou v tuto chvíli obavy z náhlého efektu na naše počasí zatím zbytečné! Sezonní výhledy počasí naznačují, že by zima ve střední Evropě měla být spíše mírná. To ale neznamená, že se nesetkáme sem tam se sněhovou kalamitou nebo ledovými dny.

Video
Video se připravuje ...

Taťána Míková o počasí i osobním životě. Co jí vyčítají diváci? Pavlína Horáková

Fotogalerie
22 fotografií