Výstraha na silný vítr platí od čtvrtečních 12:00 do pátečního poledne pro východní část Královéhradeckého kraje, Kraj Vysočina a Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Během čtvrtečního dopoledne začne ve východní polovině území zesilovat jihovýchodní až jižní vítr, jehož nárazy mohou postupně na Moravě a ve Slezsku, Českomoravské vrchovině a části východních Čech dosáhnout hodnot kolem 70 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 110 km/h. Vítr bude v pátek dopoledne od západu slábnout a měnit se na západní,“ sdělili meteorologové. Silný vítr foukal na východě a severu Moravy a ve Slezsku už v noci na úterý.

Nárazy větru mohou poškodit stromy a lesní porosty, hrozí úrazy uvolněnými předměty nebo zlomenými větvemi. Problémy mohou vznikat i v dopravě, upozornil ČHMÚ. Lidé by měli zajistit okna i dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a být opatrní při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách doporučují meteorologové omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Video
Video se připravuje ...

Řádění bouřek na Opavsku: Vítr bral střechy a ničil skleníky (21.6.2023) Aktu.cz

Fotogalerie
37 fotografií