Počasí u nás bude pod vlivem tlakové níže nad severozápadní, postupně severní Evropou. Počítat musíme s tím, že bude větrno.

V pondělí bude polojasno, na horách až oblačno a ojediněle přeháňky. Ranní teploty 10 až 6 °C.  Denní teploty 10 až 15 °C. Nárazy větru kolem 55 km/h.

V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 7 až 2 °C.  Denní teploty 9 až 13 °C. Nárazy větru kolem 45 km/h.

Ve středu bude oblačno až  polojasno, ojediněle přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C.  Denní teploty 6 až 11 °C. Nárazy větru kolem 40 km/h.

Od čtvrtka s pláštěnkou

Od čtvrtka bude docházet k přibývání oblačnosti a srážek. Bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor srážky sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C.  Denní teploty 7 až 11 °C.

V pátek bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor srážky sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C.  Denní teploty 7 až 11 °C.

Přijede sv. Martin na bílém koni? Čeká nás i déšť, sledujte radar Blesku.

O svatomartinském víkendu další ochlazení

V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 4 až 0 °C.  Denní teploty 6 až 10 °C.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 4 až 0 °C.  Denní teploty 5 až 9 °C. V nížinách neočekáváme sněžení ani ve druhé listopadové dekádě.

Když se řekne Sv. Martin na bílém koni

Pranostika o sv. Martinovi původně sloužila k „předpovědění“ počasí na zimu a ukončení venkovních zemědělských prací. Až ve druhé polovině 19. století se z ní stal sv. Martin na bílém koni.

Podle původních pranostik období od 10. do 27. listopadu nazýváme Martinsko-Kateřinským chladným obdobím. Pranostiky, které se váží ke sv. Martinovi, často hovoří o tom, že podle toho, jaké je počasí 11. listopadu, tak poznáme, jaká bude zima. Pokud sv. Martin přijíždí na běloušovi (padá-li tedy sníh), bude zima průměrná, přijede-li na temnošedém koni (je-li mlha), bude zima hodně proměnlivá, přijede-li na žlutohnědém koni (tedy je-li sucho), přijde tuhá zima, a pokud přijede na červenohnědém koni (je-li teplo), bude prý zima mírná.

V pražském Klementinu za posledních 60 let nenapadla souvislá sněhová pokrývka na 11. listopadu ani jednou, v okrajových částech Prahy to bylo pouze ve 4 letech a na vrcholcích hor ve 24 případech. Nejvíce sněhu v Beskydech 11. listopadu leželo v roce 1981 – Lysá hora hlásila 79 cm sněhu.

Jaká bude letošní lyžovačka u nás?

Vydatně sněžilo poslední týden v Alpách –v nadmořské výšce 2000 metrů leží kolem 40 cm sněhu, na ledovcích leží až metr sněhu. Je to dobrý základ pro letošní sněhovou nadílku. Sezónní výhledy počasí počítají letošní listopad a prosinec v Česku jako teplotně nadprůměrné měsíce, více srážek by měl přinést listopad. Vzhledem k nadprůměrným teplotám, ale bude sněžit zejména na vrcholcích hor a čekají se i četné oblevy. Výrazné teplotní odchylky počítají modely i pro leden a únor. Na sníh byly u nás bohaté zimy naposledy v letech 2020 a 2010.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na listopadové výlety Videohub

Fotogalerie
44 fotografií