Ledovka trápí Česko už od pátku, klouzající silnice komplikovaly dopravu hlavně v Karlovarském kraji. Dálnice D6 u Kynšperka nad Ohří byla několik hodin uzavřená. V sobotu se posunula do dalších částí Česka.

V neděli nad ránem se přesune k oblasti východních Čech a na jihozápad Moravy, uvedl ČHMÚ. V noci na pondělí a v pondělí dopoledne bude ledovka hrozit hlavně na Vysočině a na jižní, jihovýchodní a střední Moravě. 

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Typy tzv. ledových jevů:

  • LEDOVKA vzniká, když na zem dopadají kapky přechlazené vody, je průhledná a často prakticky neviditelná.
  • NÁLEDÍ se vytvoří, když zmrzne voda, která už na zemi leží.
  • NÁMRAZA jsou drobné kapky mrznoucí mlhy, mohou zatížit větve stromů nebo dráty vysokého napětí.

Jak bude v dalších dnech?

V neděli bude oblačno, na jihozápadní polovině území déšť, místy mrznoucí. Přes den budou 2 až 6 °C. Větší zima bude na Moravě, kde budou teploty místy klesat k 0 °C.

V pondělí bude zataženo, občas déšť. Na východě může nejdřív místy sněžit nebo se objeví mrznoucí déšť. Noční teploty mohou klesnout pod nulu, pohybovat se budou mezi -2 až 4 °C. Přes den teploty vystoupají na 5 až 10 °C.

Zataženo zůstane i v úterý. Na území Čech přijde občasný déšť, na Moravě bude sněžit. Noc 1 až 5 °C, na Moravě -1 °C, den 4 až 8 °C.

Středa: oblačno, občasný déšť. Noc -2 až +4 °C, den 5 až 9 °C, na Moravě kolem 4 °C. Čtvrtek: oblačno, na většině území občas déšť přecházející ve všech polohách ve sněžení. Noc 0 až 4 °C, den 2 až 6 °C.

Video
Video se připravuje ...

Ledovka na dálnici D6: Velké komplikace v dopravě a hromadná nehoda! Na místě kolem 40 zraněných Aktu.cz

Fotogalerie
51 fotografií