Výstraha před silným větrem platá pro většinu Česka. „Očekává se silný západní až jihozápadní vítr místy s nárazy 55 až 75 km/h,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ.

Hrozí další poškození stromů i možné menší škody na budovách. Meteorologové doporučují dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel.

Větrné počasí posledních tří dní přetrvá v části Česka až do pondělního dopoledne. Zejména v Čechách a na severu Moravy a Slezska může foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Husté sněžení a silný vítr nadále působí problémy s dodávkami v celém Česku.  Společnost ČEZ evidovala dnes brzy ráno 70 000 míst bez proudu, EG.D jich mělo 28 500. Už dopoledne se situace výrazně zlepšila, v 10:00 se v celém Česku muselo bez elektřiny obejít celkem 52 000 odběratelů a kolem poledne zhruba 31 000.

Odpoledne se opravářům dařilo poruchy na vedení dál odstraňovat. ČEZ kolem 16:00 evidoval necelých 7000 míst bez elektřiny, uvedla mluvčí firmy Soňa Holingerová. Nejvíc míst bez dodávek, zhruba 2200, bylo na Vysočině, zejména na Havlíčkobrodsku. Shodně kolem 1500 odběratelů čekalo na připojení k síti v Ústeckém a Olomouckém kraji, především na Ústecku, Děčínsku a Šumpersku. Posledních zhruba 1200 míst zbývalo odpoledne připojit ve středních Čechách.

Potíže kvůli hlubokému sněhu

V terénu má ČEZ stovky pracovníků poruchových čet a na pomoc povolal také subdodavatelské firmy. Práci opravářům ztěžuje těžký nepřístupný terén i hluboký sníh.

„Budeme se snažit připojit všechny zákazníky zpět k distribuční soustavě, aby stromečky mohly svítit a všichni stihli nachystat slavnostní večeři,“ uvedla mluvčí firmy. Přesto se podle ní může stát, že především v těžko přístupných horských a zalesněných oblastech mohou zůstat lidé bez elektřiny. Mělo by ale jít spíše jen o chatové oblasti, hájovny, rekreační objekty. Záležet však bude na dalším vývoji počasí.

Distributor EG.D ze skupiny E.ON měl krátce po poledni bez dodávek kolem 6000 míst, ani ne polovinu dopoledního stavu. Kolem 15:30 firma oznámila, že omezení v dodávkách eviduje u posledních 1000 odběratelů, převážně ve Zlínském kraji.

„Podle aktuálních zpráv z terénu je předpoklad takový, že se se všemi poruchami na vedení vysokého napětí zvládneme vypořádat,“ uvedl mluvčí distribuční firmy Roman Šperňák. Až na výjimky jako jsou rekreační objekty v odlehlejších oblastech, firma očekává obnovení dodávek elektrické energie dnes vpodvečer.

„S poruchami se kvůli nepřízni počasí potýkáme už tři dny, od čtvrtečního večera už jsme museli řešit více než 200 poruch na vedení vysokého napětí a další stovky poruch na vedení nízkého napětí,“ popsal situaci Šperňák. Příčinou poruch jsou pády stromů a větví do vedení v důsledku silného větru a zatížení sněhem.

Potíže i na silnicích a železnici

Počítat se stromy a větvemi na silnicích by měli motoristé i na východě Čech, kde navíc na mnoha silnicích zůstává ležet sníh. Většinou je rozbředlý, v Krkonoších a Orlických horách někde tvoří i uježděnou vrstvu, která je místy zledovatělá.

V horských oblastech se také lokálně tvoří sněhové jazyky a závěje. Kvůli popadaným kmenům jsou uzavřené místní silnice Rohozná - Svojanov a Svojanov - Hlásnice. Před větvemi a stromy na vozovce silničáři varují v oblasti Hlinska, Skutče, Žamberka a v Železných horách.

S důsledky počasí se na řadě míst potýkají také železničáři. Provoz na trati mezi Tišnovem na Brněnsku a Bystřicí nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou zastavily v sobotu večer popadané stromy na trati. Náhradní autobusovou dopravu se kvůli nesjízdnosti cest nepodařilo zajistit, vyplývá z webu Českých drah. Omezení očekávají do dnešního poledne.

Sněhová kalamita přerušila také provoz na železnici mezi Hlinskem v Čechách a Havlíčkovým Brodem, kde jezdí náhradní autobusová doprava. Kvůli spadlým stromům nejezdí vlaky také na trati z Pusté Kamenice do Svitav.

Video
Video se připravuje ...

Kalamita v ČR: Zásah hasičů v Libereckém kraji po pádu stromu na střechu (23.12.2023) HZS Libereckého kraje

Fotogalerie
41 fotografií