„Rušíme výstrahu před povodněmi pro většinu povodí Ohře a většinu toků odvodňujících Českomoravskou vrchovinu. Extrémní stupeň nebezpečí zůstává na středním a dolním toku Labe,“ sdělili pracovníci ústavu.

Hladiny toků se začaly zvedat už před Štědrým dnem kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu. V úterý už na většině toků, které dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, hladiny stagnovaly, anebo mírně klesaly. V následujících hodinách dnes meteorologové očekávají i díky ochlazení pokračování poklesů hladin.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Riziko povodní bude přetrvávat hlavně ve středních a severních Čechách. „Hladina dolní Vltavy se bude vlivem manipulací udržovat nad úrovní pro první stupeň povodňové aktivity (nejnižší stupeň, pozn. red.),“ uvedl ČHMÚ. „Hladina středního a dolního toku Labe bude v důsledku dotoku mírně stoupat ve všech profilech. Kulminaci na dolním toku Labe v profilu Ústí nad Labem očekáváme během čtvrtka,“ doplnili. Výstraha nadále platí také pro část Vysočiny, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje.

Situace se uklidňuje

Voda v Ústeckém kraji zaplavila části některých komunikací a cyklostezky podél řeky. V Ústí nad Labem platí omezení na hlavním tahu I/30 ve směru na Děčín, voda je na části silnice v protipovodňové vaně v Přístavní ulici pod mostem Dr. Edvarda Beneše. Motoristé neprojedou úsekem od kruhového objezdu pod Větruší a musí přes centrum.

Protipovodňová stěna se zatím s ohledem na optimistickou předpověď Povodí Labe podle informací ústeckého magistrátu stavět nebude. S omezeními musí řidiči počítat i v Děčíně.

V Pardubickém kraj platil odpoledne třetí povodňový stupeň už pouze na Labi v Němčicích. Na druhý stupeň se snížila hladina Doubravy v Pařížově a Chrudimky v Padrtech. Kvůli vysoké vodě jsou uzavřené lokální úseky místních silnic. Neprůjezdná je již několik dní komunikace 29813 z Opatovic nad Labem do Vysoké nad Labem na hranicích Pardubického a Královéhradeckého kraje, zaplavená je rovněž silnice Mělice - Lohenice na Pardubicku.

Ve středních Čechách byl nejvyšší povodňový stupeň jen na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Na Sázavě v Nespekách na Benešovsku byl dopoledne snížen na druhý. Kvůli bezpečnosti dnes byla na Mělnicku uzavřena silnice z obce Červená Píska do Tuhaně.

Třetí povodňový stupeň dnes necelé tři hodiny platil také v Olomouci na řece Moravě. Hladina již postupně klesá. V Nových Sadech voda podle zástupců radnice zasáhla výstavbu odlehčovací komory na páteřní kanalizační síti, přijata tam byla potřebná preventivní opatření. V městské části Bělidla u takzvané myší díry řeka Bystřice dočasně zaplavila cyklostezku.

V ostatních krajích je situace také klidnější, toky už tam jsou většinou po kulminaci a jejich hladiny stagnují nebo klesají.

Například Praha dnes odpoledne zpřístupnila pro veřejnost Dvořákovo a Hořejší nábřeží, která byla uzavřena kvůli zvýšené hladině Vltavy. Nadále ale platí zákaz vjezdu aut, s výjimkou zásobování od 08:00 do 10:00. Vedení magistrátu zároveň vyzvalo veřejnost k opatrnosti při průchodu otevřenými náplavkami.

Bude až 10 °C

Ve středu má být oblačno až polojasno. Večer se na Moravě místy mohou tvořit mlhy. Teploty se budou pohybovat mezi 4 a 8 stupni Celsia, na horách by měl být 1 stupeň Celsia s výjimkou Šumavy, kde bude až 5 stupňů Celsia.

Ve čtvrtek do Česka začne prostupovat studená fronta. Bude jasno až polojasno, v severozápadní polovině území se postupně může objevit déšť nebo přeháňky. Teploty opět mezi 4 a 8 stupni Celsia, ve Slezsku 10 stupňů Celsia.

Teplý Silvestr, studený Nový rok

A jak bude na Silvestra? Podle ČHMÚ už existují hrubé obrysy, jaké počasí můžeme očekávat. „Počasí se bude pod vlivem vlhkého proudění z Atlantiku velmi rychle měnit a opět se vrátí větrnější počasí. Na horách bude přechodně opět sněžit, úhrny ale neočekáváme velké. Silvestr by měl být teplý, silvestrovská noc větrná a na Nový rok se ochladí,“ předpovídají meteorologové.

Video
Video se připravuje ...

V Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka Aktu.cz

Fotogalerie
42 fotografií