Sněžení přišlo do Česka v noci na neděli. „V noci na neděli bude zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, na jihovýchodě to mohou být přechodně i srážky smíšené nebo mrznoucí s tvorbou ledovky. Jen na severozápadě území bude až oblačno a sněhové přeháňky pouze ojediněle. Na jihu a jihovýchodě území za noc spadne až 10 cm mokrého sněhu. Ranní teploty 0 až -5 °C, pocitově -3 až -8 °C,“ řekla Honsová.

„Dosud napadlo přibližně mezi 0 a 7 cm, ojediněle – na Šumavě – až 10 cm sněhu. Mokré povrchy namrzají, může se proto teď po ránu objevit náledí nebo zmrazky,“ uvedl v neděli ráno na síti X Český hydrometeorologický ústav. 

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli pak přijde prudké ochlazení. „Nejvyšší teploty budou ty ranní, během odpoledne budou klesat a večer se budou pohybovat jen mezi -4 až -9 °C, pocitová teplota ale bude o poznání nižší, - 9 až -15 °C. Jinak bude zataženo se sněžením nebo sněhovými přeháňkami – napadne od 5 do 20 cm sněhu. Na severozápadě území bude až oblačno a tam sněžení pouze ojediněle,“ doplnila meteoroložka.

Mrazivo má být v Česku v i dalších dnech.

Počasí ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
7:16
7. 1. 2024

Na některých silnicích ve Zlínském kraji zůstával dnes ráno po nočním sněžení rozbředlý sníh. Řidiči se s ním setkají především na silnicích nižších tříd na Zlínsku, Vsetínsku a Kroměřížsku. Na vozovkách na Vsetínsku se také může tvořit náledí. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako další silnice ve Zlínském kraji, které jsou po chemickém ošetření mokré.

7:15
7. 1. 2024

V Olomouckám kraji platí výstraha meteorologů před tvorbou náledí. V jeho části se také může vyskytnout silný vítr, na Jesenicku se mohou tvořit závěje a za 24 hodin tam podle meteorologů může napadnout až 15 centimetrů sněhu.

7:14
7. 1. 2024

Na silnici II/444 u Uničova na Olomoucku narazilo ráno auto do spadlého stromu. Nehoda se podle informací ŘSD obešla bez zranění.

7:14
7. 1. 2024

Na některých vozovkách v Olomouckém kraji zůstával dnes ráno po nočním sněžení rozbředlý sníh. Je především na silnicích nižších tříd na Jesenicku, Šumpersku nebo Prostějovsku. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, stejně jako další vozovky v kraji, které jsou po chemickém ošetření většinou mokré, vyplývá z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

 

7:13
7. 1. 2024

V noci na dnešek v Pardubickém a Královéhradeckém kraji od středních poloh sněžilo. Na některých komunikacích je vrstva sněhu. Místy se pak vyskytuje námraza. V některých oblastech fouká silný nebo nárazový vítr. Vyplývá to z údajů krajských cestářů.

Na lokální námrazy silničáři upozorňují v regionu Lanškrouna na Orlickoústecku. Sníh je hlavně na komunikacích v Železných horách, které cestáři udržují inertně. Zavřená zůstává silnice druhé třídy mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem na Pardubicku, v pátek ji zaplavila voda z Labe. Zprovozněná by měla být v příštím týdnu.

Video
Video se připravuje ...

Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023. Blesk - Martina Pospíšilová

Fotogalerie
39 fotografií