Počasí v Česku bude pod vlivem vlnící se studené fronty. V pátek bude zataženo, ve východní polovině území déšť, na horách přechodně od vyšších poloh sněžení. Ojediněle se srážkové úhrny zastaví až kolem 30 mm. Denní teploty 6 až 10 °C. Na východě území večer nárazy větru kolem 55 km/h.

Svatomatějský víkend opět teplotně nadprůměrný

Z víkendu bude méně oblačnosti a srážek v neděli. V sobotu bude zataženo až oblačno, občas déšť, od vyšších poloh i sněžení. Odpoledne ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty 6 až 2 °C, na západě až -1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. Na východě území nárazy větru kolem 55 km/h.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 4 až -2 °C. Po ránu se může ojediněle tvořit náledí. Denní teploty 8 až 12 °C.

Letošní únor je teplotně extrémně nadprůměrný a bohatý na srážky. Za posledních 24 hodin se vydatné srážky vyskytly v horských oblastech – v Peci pod Sněžkou spadlo 73 mm, na Labské boudě 56 mm, na Pomezních boudách 40 mm, na stanici Bučina u Kvildy 26 mm.

Únorový měsíční srážkový normál je 37 mm/. Vzhledem k nasycenosti půdy vodou z předchozích dešťů a vydatným srážkám došlo k vzestupům hladin toků odvodňující horské oblasti na 1.SPA, na stanici Vestřev Labe byl hlášen v pátek ráno 2.SPA.  

V pátek očekáváme místy déšť, odpoledne a večer bude s výjimkou severozápadu území pršet na většině území, postupně očekáváme od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení – padat bude mokrý a těžký sníh, který bude hned odtávat. Podobný scénář bude psát i noc na sobotu – přechodně se déšť se sněhem může dostat do nadmořské výšky cca 500 m. V sobotu dopoledne bude rychle docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. 

Jak bude do konce února?

A výraznější změnu v počasí nepřinese ani úplný závěr února. Teploty budou zůstávat vysoko, občas budeme vytahovat deštníky a pláštěnky. V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. V úterý bude oblačno, místy přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. Ve středu bude oblačno, místy přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. Ve čtvrtek bude oblačno, místy přeháňky, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Bude letošní únor vůbec tím nejteplejším v historii měření?

Doposud si své prvenství na území Česka drží únor 2020, kdy se v pražském Klementinu průměrná teplota vzduchu zastavila na 6,9 °C, na druhém místě je únor 1990 s průměrnou teplotou 6,5 °C. Vůbec nejvyšší únorová teplota byla naměřena 27. února v roce 1944 v Českém Krumlově, a to 22 °C. Ale únorová dvacítka padla i nedávno 23. února 2021 ve Vyšším Brodě. 11. 2. 1929 byla naměřena doposud nejnižší teplota na našem území -42,2 °C v Litvínovicích u Českých Budějovic. Únor 1929 byl nejchladnější únor s průměrnou teplotou -13,2 °C.

V čem ještě vyniká letošní poslední meteorologický zimní měsíc, je krátká doba slunečního svitu – mohou za to přechody frontálních systémů, které přináší velkou oblačnost a četné srážky. Díky velké oblačnosti a četnému dešti se nám dobře spí – hovoříme o „růžovém“ šumu. Studie ukázaly, že zvuk deště zpomaluje srdeční frekvenci a dýchání, což může vést ke zlepšení kvality spánku. Nejen zvuk deště, ale i jeho vůně je pro naše tělo uklidňující.

Fotogalerie
28 fotografií