Teplota zaznamenaná dnes v Českých Budějovicích nebyla teplotním rekordem, v roce 1968 tam 29. března naměřili ještě o dvě desetiny stupně Celsia víc. Nejteplejším místem s teplotním rekordem tak byl Byňov na Českobudějovicku, kde dnešní teplota 21,6 stupně přepsala dosavadní maximum 19,2 stupně z roku 2017.

Sledujte radar Blesku

Víc než 20 stupňů Celsia dnes teploměr jako nový rekord ukázal také v Husinci na Prachaticku nebo Českém Krumlově, z jihočeských stanic má nové maximum také v mrazové kotlině ležící šumavská Kvilda-Perla. Dnešních 14,9 stupně Celsia tam překonalo sedm let starý dosavadní rekord o 1,3 stupně. Novou nejvyšší teplotu dnes meteorologové zapsali také ve středočeských Průhonicích a Lánech.

V sobotu meteorologové očekávají nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia. Není tak vyloučeno, že se dostanou až k 25 stupňům, což by znamenalo první letní den tohoto roku už na konci března. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni. Teploty ale může v sobotu snížit saharský prach, který bude tlumit sluneční paprsky a předpovědní modely s ním nepočítají.

Fotogalerie
36 fotografií