V sobotu 20. 4. bude na naše území postupovat přes Německo a Polsko tlaková níže, která přinese sněžení s tvorbou nové sněhové pokrývky zejména na horách (tedy v polohách nad 800 m n. m.), kde v celkovém úhrnu napadne 15 až 40 cm, informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V sobotu bude zatažená obloha s deštěm či přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové. V noci a ranních hodinách se sníh objeví i v nižších polohách. Ráno teploty klesnou na 4 až 1 °C, denní vystoupají k 5 až 9 °C.

Aktuální situaci sledujte na radaru Blesku

„Na vrcholcích Šumavy leží až 50 cm sněhu – Blatný vrch 51 cm (od úterý napadlo 45 cm, za posledních 24 hodin 36 cm), na vrcholcích Krkonoš až 38 cm (Černá hora 38 cm, za posledních 24 hodin napadlo 12 cm sněhu), v Krušných horách až 25 cm, v Beskydech na Lysé hoře 3 cm, v Jeseníkách na Šeráku 17 cm. Do nedělního rána napadne na vrcholcích hor dalších až 15 cm,“ shrnula dopoledne aktuální situaci meteoroložka Dagmar Honsová. Podívejme se dále na jednotlivé regiony podrobněji.

Krkonoše

Na hřebeni Krkonoš místy připadlo deset až 15 centimetrů sněhu, takže na Černé hoře ho leží okolo 35 centimetrů a na Labské boudě, kde stihl sníh před tímto ochlazením roztát, okolo čtvrt metru. Přibližně deset centimetrů sněhu napadlo na hřebeni Jizerských hor a mezi pěti až deseti centimetry připadlo i v Jeseníkách, kde teď leží na Šeráku 17 centimetrů.

V Krkonoších různou intenzitou s přestávkami sněží od ochlazení v noci na středu. Sněžení v noci na dnešek bylo od té doby nejsilnější. Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem bylo dnes ráno celkem devět centimetrů sněhu.

Jihočeský kraj

Silničáři v Jihočeském kraji prohrnuli na Českokrumlovsku úsek z Pasečné na Svatý Tomáš, od pátečních 22:00 udržovali silnice na Prachaticku, pluhovali od Strážného po Vimpersko. Po pluhování a solení jsou silnice ve vyšších polohách mokré, ale nenamrzají, protože vozovky nejsou prochladlé, informovala Andrea Sáčková ze Správy údržby silnic Jihočeského kraje. V ostatních částech kraje jsou dešťové přeháňky, silnice jsou vlhké.

„Sněhové přeháňky se můžou objevovat v polohách nad 700 až 800 metrů nad mořem a sníh bude zůstávat v polohách 900 – 1000 metrů nad mořem kvůli nižším teplotám. Přes den čekáme většinou dešťové přeháňky, v polohách nad 600 metrů nad mořem pak sněhové,“ řekl František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Sněhové přeháňky budou slábnout večer a v noci na neděli. Od půlnoci na neděli pak začne platit výstraha před mrazem, kdy teploty v noci a ráno můžou klesnout až na pět stupňů pod bod mrazu. Takový mráz může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.

Šumava

Podle očekávání meteorologů nasněžilo v noci na dnešek nejvíc na Šumavě. Na stanici Blatný vrch připadlo 34 centimetrů, a leží tam už kolem půl metru sněhu. Na Plechém napadlo 30 centimetrů a leží tam okolo 45 centimetrů. Hodně sněhu místy připadlo také na západě Krušných hor. Na stanici Přebuz sníh původně vůbec neležel a dnes ráno ho tam podle dat ČHMÚ bylo čtvrt metru.

Jeseníky

Na vrcholcích Jeseníků připadlo do dnešního poledne až 17 centimetrů sněhu. Sněžit by mělo ještě během dneška i v neděli, dohromady by mohlo připadnout v nejvyšších polohách až 30 centimetrů sněhu, řekl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Sníh je však mokrý a drží se až nad hranicí 1000 metrů nad mořem, nezpůsobil dnes tak ani potíže na silnicích. Podle provozovatelů středisek v Jeseníkách si ho zatím neužijí ani běžkaři.

Pozor na letní prenumatiky

Motoristé, kteří už zimní pneumatiky vyměnili za letní, by měli jezdit se zvýšenou opatrností i tam, kde žádný sníh není. Letní pneumatika funguje jen zhruba do sedmi stupňů Celsia, při nižších teplotách má auto s letními pneumatikami až dvakrát delší brzdnou dráhu než se zimními a horší ovladatelnost při manévrech. Zimní pneumatiky také lépe odvádějí vodu při dešti.

Nová výstraha

„Do Česka zesiluje příliv studeného vzduchu od severu, který nepustí odpolední teploty zpravidla nad 8 °C, pocitovou teplotu bude snižovat mírný vítr. Více oblačnosti a srážek přináší hned sobota – od 400 m jsou to srážky smíšené nebo sněhové. Na horách napadne až kolem 15 cm sněhu, bez zimní výbavy se tam vůbec nevydávejte, tvořit se budou sněhové jazyky. Během odpoledne se mohou opět tvořit i bouřky. Nedělní ráno přinese na většinu území mráz – teploty budou klesat až ke -5 °C, tvořit se bude náledí,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Varování meteorologů před silným sněžením na horách platí pro Krkonoše, Krušné hory a Šumavu do dnešních 18:00. Jiná situace bude v Beskydech a přilehlých oblastech, kde může od dnešního večera do nedělního rána připadnout pět až deset centimetrů sněhu, v nejvyšších polohách i kolem 15 centimetrů.

Mrazy mohou poškodit ovocné stromy, zeleninu či vinnou révu

Mrazy jsou rizikové a mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu. V průběhu druhé poloviny příštího týdne bude síla mrazů klesat a riziko poškození tak pozvolna pomine. Situaci s ohledem na aktuální meteorologické podmínky a stav vegetace budeme v následujících dnech upřesňovat.

V neděli bude převládat oblačno až polojasno, místy opět s přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové. V noci a ráno se může sněžení objevit i v nížinách. Nejnižší teploty klesnou k 1 až -3 °C, denní se dostanou k 6 až 10 °C. Výhled od pondělí do středy slibuje přetrvávající oblačno až polojasno, místy s přeháňkami. 

V pondělí se ranní teploty podívají k 1 až -5 °C, přes den bude mezi 5 a 9 °C. Sněhové srážky se mohou objevit od středních poloh.

Fotogalerie
84 fotografií