Mrazy zasáhly zejména ovocné sady v Čechách. Na jižní Moravě jsou škody zatím lokální. Ovocnáři nyní škody sčítají. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají charakter silných celonočních mrazů. „Mrazová vlna ještě nekončí. Ohrožena je i jižní Morava, kde se mrazy čekají v noci na pátek,“ řekl Ludvík.

Zásadní negativní okolností je podle něj to, že vegetace je proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená. Mrazy tak zasáhly všechny ovocné druhy včetně hlavního druhu jabloní.

Významné škody z mrazů podle něj hlásí i jiné evropské země. Podrobněji se ovocnáři ke škodám podle Ludvíka vyjádří ve čtvrtek na briefingu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) v sadech v Daminěvsi u Mělníka. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že briefing bude i k chystané pomoci ovocnářům.

Sledujte počasí na radaru Blesku 

V noci na čtvrtek bude oblačno, ale přechodně také  polojasno a teploty spadnou k -2 °C. Během dne budou na většině území ojediněle přeháňky, mohou být  intenzivnější. Do oblastí nad 400 metrů a později nad 800 metrů dorazí sníh.

Denní teploty stoupnou maximálně k 12 °C. Ještě chladněji bude na západě země, kde teploměr neukáže víc než 9 °C. Až do čtvrtka bude stále hrozit nebezpečí ovocným stromům a zelenině. 

Na pátek hlásí meteorologové v noci a ráno jasno až polojasno, ojediněle mlhy, i mrznoucí. Postupně polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, při déletrvajícím vyjasnění až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C.

„Noční mráz může poškodit vegetaci, zejména ovocné stromy, vinnou révu a zemědělské plodiny,“ varují nadále meteorologové.

Ovocnáři se mohou pokusit sady před mrazy ochránit ohříváním svícemi, pálením štěpky a slámy, používáním protimrazových zamlžovačů, promícháváním vzduchu ventilátory. Zvládnou to zhruba u pěti až deseti procent sadů. Pokud však jsou mrazy silné a trvají řadu dní, je obrana velmi obtížná a také velmi nákladná. Pojištění z jarních mrazů lze podle Ludvíka sjednat jen velmi omezeně u jahod a jabloní.

Oteplí se o víkendu

Oteplit se má až v sobotu, kdy meteorologové hlásí polojasno až jasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat již mezi 7 až 3 °C, v jihozápadní polovině Čech však budou nadále klesat k 0 °C a dál hrozí přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 16 až 20 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 5 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C.

Video
Video se připravuje ...

Silný vichr strhnul v Turecku minaret reprofoto X

Fotogalerie
39 fotografií