Nestálá jako dubnové počasí, říkali už naši předkové o přelétavých ženách. Výkyvy teplot jsou během čtvrtého měsíce roku normální. Jenže by měly činit maximálně deset stupňů. A letos to bylo i pětadvacet.

„Takový duben jsme nikdy nezažili. Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo »léto«. Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu,“ konstatovali meteorologové společnosti Meteocentrum.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Nepřipravené rostliny

S ranními dubnovými mrazíky by si měla příroda poradit. Jenže po teplém březnu byla vegetace letos o celý měsíc napřed a rostliny bujely, jako kdyby už byl květen. Neobyčejně prudké ochlazení je tak zastihlo zcela nepřipravené. A jako by to nebylo dost zlé, pod nulu pak místy klesaly teploty celý týden.

Nejtepleji v roce 1800

Nejteplejší duben v posledních 250 letech naměřili meteorologové v centru Prahy roku 1800. Průměrná měsíční teplota se tehdy dostala na 16,2 °C. Pak už se ale řadí dubny z posledních let. Druhý nejteplejší byl s průměrnou teplotou 15,6 °C duben 2018 a třetí duben 2009 s 15,1 °C. Naopak nejchladněji bylo v dubnu v letech 1775 a 1839, kdy se Pražané klepali při pouhých 4,9 °C. Druhý nejchladnější byl duben 1817 s 5 °C a třetí duben 1785 s 5,4 °C.

Ošidný průměr

Když zprůměrujeme výkyvy směrem nahoru i dolů, vychází průměrná teplota dubna v pražském Klementinu na 13,4 stupně. Letošní čtvrtý měsíc tak byl osmý nejteplejší ze všech dubnů od začátku měření v roce 1775. Vešel by se mezi čtyři procenta nejteplejších čtvrtých měsíců. 

Dnes bez bouřek

„Dnes se bouřky, ba dokonce ani přeháňky na většině území vyskytovat nebudou,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. „Výjimkou je pás území od Krkonoš po Bílé Karpaty, kde se izolované a téměř nehybné bouřky vytvořit mohou. Je to kvůli advekci teplého vzduchu ve spodních hladinách atmosféry od východu, která výrazně zvýší labilitu celého profilu. Nicméně zároveň chybí dostatek vlhkosti, při které by mraky ochotně rostly, proto je vznik přeháněk vázán spíše nad kopce, kde bude snadnější koncentrace vlhkosti při dřívějším výstupu vzduchu,“ pokračují.

„Vývoj až do bouřek je naznačován modely hlavně ve Zlínském kraji, kolem Orlických hor a Hrubého Jeseníku a v Krkonoších. Výjimečně mohou být přítomny nepříjemně intenzivní srážky na krátkou dobu, které nemusí kanalizace stíhat odvést, nebo i menší kroupy,“ varují meteorologové.

„Zítřejší situace se svižnějším jihozápadním proudění naopak požene odpolední a večerní bouřky z východní části Čech na Moravu rychleji, proto nečekáme nebezpečné úhrny srážek. Naopak se mohou u některých bouří v linii vyskytnout vyšší nárazy větru,“ dodává ČHMÚ.

Jak bude?

Dnes: polojasno, přeháňky jen místy. Den 20 až 24 °C.

Zítra: zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 8 až 12 °C, den 18 až 23 °C.

Pondělí: zataženo, místy déšť. Noc 8 až 12 °C, den 18 až 24 °C.

Úterý: zataženo, místy déšť. Noc 7 až 12 °C, den 15 až 19 °C, při dešti kolem 12 °C.

Středa: zataženo, místy déšť. Noc 7 až 11 °C, den 13 až 17 °C.

Extrémní dubnové počasí
Autor: Blesk

Video
Video se připravuje ...

Šéfka ovocnářů o mrazivé katastrofě: Zničené je úplně všechno. Jak zdraží ovoce v Česku? Bára Holá

Fotogalerie
51 fotografií