Silná bouřka přešla odpoledne Českými Budějovicemi. Voda se nahromadila pod viadukty v ulici Generála Píky a na Pražské třídě. Dopravu tam řídili policisté, informoval jejich mluvčí Miroslav Šupík.

Hasiči kvůli bouřce zatím zasahovali u dvou desítek událostí, všechny se týkaly Českých Budějovic. „Čerpáme hlavně vodu ze sklepů a garáží a z ucpaných kanálů,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Desítku výjezdů mají za sebou hasiči ve středních Čechách, potíže byly na dálnici D1, řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Dálnice byla na 57. kilometru ve směru na Brno dočasně neprůjezdná, poté začala auta jezdit odstavným pruhem. "Nateklo tam bahno z polí, vozovka poškozená není," řekl ČTK policejní mluvčí Pavel Truxa.

Hasiči zasahovali také v Kondraci na Benešovsku, kde se voda dostala z ulice do jednoho z domů. V Hradišťku u Sedlčan na Příbramsku hasiči odstraňovali spadlý strom a v Trhovém Štěpánově na Benešovsku vyjížděli k rozvodněnému potoku. "Pod mostem se zachytily větve, takže se tam začala hromadit voda a hrozilo, že vyteče k hotelu," uvedl Sýkora.

Hrozí vzestup hladin

„Vzhledem k aktuálnímu nasycení je zvýšená pravděpodobnost kolísání (hladin) u toků odvodňujících zejména Českomoravskou vrchovinu a také Jeseníky a Beskydy,“ doplnili meteorologové.

Déšť nebo přeháňky se budou podle předpovědi ČHMÚ objevovat po celý týden s výjimkou čtvrtka, kdy bude jasno až polojasno. V pátek a o víkendu budou přeháňky ojediněle.

Sledujte počasí na radaru Blesku

I úterní ráno začne nejspíše deštěm, zejména na jihozápadě by měly přeháňky být vydatnější a setrvat déle. Ojediněle se opět mohou vyskytnout bouřky. V noci teplota klesne nejníže k 9 °C, přes den naopak vystoupá až k 20 °C, přičemž při déle trvajících srážkách klesne k 13 °C. Mírný vítr nepřesáhne rychlost 6 m/s.

Středeční nebe po ránu zůstane zatažené, přičemž zejména na jihozápadě země lze očekávat déšť. K večeru by však srážek i oblačnosti mělo postupně ubývat. Nejnižší noční teploty by měly klesnout k 8 °C, přes den ty nejvyšší nepřesáhnou 17 °C. Severovýchodní vítr zůstane slabý.Ve čtvrtek a pátek bude přes den 17 až 21 stupňů a o víkendu 16 až 21 stupňů Celsia.

V noci se teploty po celý týden udrží většinou několik stupňů nad nulou, ale od čtvrtka se mohou místy objevovat přízemní mrazíky. „Během úterý a v noci na středu k nám začne pronikat sušší a chladnější vzduch od severovýchodu. Bude víc sluníčka, ale v noci musíme počítat s nižšími teplotami mezi sedmi až dvěma stupni Celsia, při zemi i s přízemními mrazíky, které vydrží místy až do víkendu,“ sdělil ČHMÚ na síti X.

Video
Video se připravuje ...

Šéfka ovocnářů o mrazivé katastrofě: Zničené je úplně všechno. Jak zdraží ovoce v Česku? Bára Holá

Fotogalerie
27 fotografií