Ačkoli je květen, výkyvy počasí typické spíše pro duben pokračují. Hydrometeorologové vydali proto varování, kvůli nebezpečí vzniku a možnému šíření požárů. Podmínky pro vznik rizika totiž podle předpovědí počasí na nejbližší dny posílí sucho a vítr.

Doporučení ke zmírnění následků jevu

"Požáry mohou přinést následné škody, případně i ohrožení životů. Doporučujeme tedy nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně," uvádí ČHMÚ na svých stránkách v aktuálních informacích. Lidé by se měli řídit  místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Velký apel je kladen i na to, aby bylo dbáno na úsporné hospodaření s vodou.

Aktuální situaci můžete sledovat na radaru Blesku

Nebezpečí bude hrozit ve většině České republiky, po většinu dnů tohoto týdne.  Do čtvrtka platí uvedené riziko pro všechny kraje v Čechách s výjimkou jihozápadních okresů a pro západ Moravy. Do pátku pak ještě pro severovýchodní polovinu Čech. 

"Vzhledem k delšímu období bez deště a čerstvému větru místy s nárazy 55 až 70 kilometrů v hodině hrozí od úterý (dneška) do pátku zvýšené riziko vzniku a šíření požárů," uvedli meteorologové a současně nevyloučili případné prodloužení výstrahy.

Pozor na nedopalky

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky, začal v úterý platit například v Praze. Zákaz se ve městě vztahuje i na další místa, jako jsou sklady sena a slámy a pole, jejichž porost by se mohl vznítit, a také na kouření, létající přání, pochodně nebo lampiony a odhazování hořících nebo doutnajících předmětů. Povoleny nejsou ani jízdy parních lokomotiv.

"Sucho tíží Prahu čím dál víc a také už na jaře, na což vůbec nejsme zvyklí. Prosím všechny o respektování, naším společným cílem je vyhnout se zbytečným požárům na území hlavního města," uvedla primátorova náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

Nejhorší situace na severu Čech

Podle předpovědi vědců na webu FireRisk bude riziko šíření požárů v některých částech Česka do pátku na nejvyšším stupni, přičemž nejhorší situace bude právě v severních Čechách a severní polovině středních Čech, v některé dny bude nejvyšší riziko i v jihovýchodní části Moravy či části jižních Čech.

Fotogalerie
61 fotografií