Kvůli trati zanesené bahnem jezdili cestující náhradními autobusy. Ty jezdily mezi Chocní a Týništěm nad Orlicí a mezi Chocní a Čermnou nad Orlicí. Následky noční bouřky odstraňovali hasiči od časného rána. Regionální trať vede na Náchod, Opočno pod Orlickými horami a do Dobrušky.

Bouřka napáchala škody i jinde v kraji. „Z Orlickoústecka byly nejprve hlášeny zatopené zahrady a voda blížící se k domům, zatopené sklepy. V Krasíkově došlo k zatopení podjezdu, a zacpaný mostek způsobil v Hylvátech zaplavení silnice. Celkem hasiči vyjížděli k 17 událostem. Další případy byly hlášeny ze Svitavska, kde vítr, který doprovázel nepříznivé počasí, lámal stromy,“ uvedl mluvčí hasičů Miroslav Polák.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silná bouře se přehnala i přes Ústí nad Orlicí, vydatný déšť a vítr provázelo krupobití. Přívaly vody zaplavily ulici Královéhradeckou a Moravskou v centru města. Hasiči museli odčerpávat vodu, uvedlo město na webu.

V sousedním Královéhradeckém kraji hasiči v neděli večer čistili od bláta a kamení silnici u Chlumce nad Cidlinou. V Dětenicích na Jičínsku a ve Lhotách u Potštejna na Rychnovsku odstraňovali stromy spadlé na silnice.

„Od nedělních 14:00 do dnešního rána jsme zaznamenali sedm výjezdů k popadaným stromům a třikrát jsme čerpali vodu,“ řekla ČTK středočeská mluvčí hasičů Veronika Švorcová Mocová. Český hydrometeorologický ústav v neděli na facebooku kolem 19:00 informoval o intenzivní bouřce na Nymbursku, při které byly zaznamenány i čtyřcentimetrové kroupy. Hasiči nicméně události související přímo s kroupami neevidují.

Video
Video se připravuje ...

Šéfka ovocnářů o mrazivé katastrofě: Zničené je úplně všechno. Jak zdraží ovoce v Česku? Bára Holá

Fotogalerie
36 fotografií