• Vydatné deště zastavily dnes odpoledne provoz na železnici mezi Plzní a Starým Plzencem na trati do Strakonic. Trať je zaplavená, sesunula se půda a na koleje spadl strom, uvedly České dráhy.
  • Ve Štěnovicích u Plzně musel mladého muže, kterého uvěznila uprostřed toku rozvodněná řeka Úhlava, zachraňovat vrtulník. Muž neutrpěl žádné zranění.
  • Meteorologové varují, že v Česku dál hrozí silné bouřky, může je doprovázet místy i krupobití.
  • Zásah bleskem v neděli odpoledne zranil v Liberci ve čtvrti Vratislavice 18 lidí včetně dětí ve věku od dvou do 16 let. Několik ze zraněných záchranáři oživovali, způsobená zranění jsou ale spíše lehká.
  • Neštěstí se stalo v zámeckém parku při dětském dni, kde blesk uhodil do jednoho ze stromů. Liberecká nemocnice přijala osm dětí a sedm dospělých, jablonecká nemocnice dvě osoby. Jedno malé dítě přepravil vrtulník preventivně do pražské nemocnice v Motole.

Muže uvěznila rozvodněná Úhlava

Rozvodněná řeka Úhlava uvěznila dnes odpoledne asi pětatřicetiletého muže uprostřed toku ve Štěnovicích u Plzně.

„Nebylo možné se k němu dostat jiným způsobem než aktivovat vrtulník Letecké záchranné služby Líně s lezcem a vyzvednout muže pomocí podvěsu. Záchranáři na místě muže po vyzvednutí zkontrolovali, krom nižší teploty neutrpěl žádná zranění a mohl zůstat v péči rodiny doma,“ řekla ČTK mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Zavřené silnice, stojící vlaky

Kvůli vodě jsou aktuálně zavřené například silnice první třídy I/20 v Losiné u Plzně. U kruhového objezdu vlivem deště stekla voda z pole.

„Komunikace je zcela uzavřená v obou směrech, zatopený je celý kruhový objezd. Komunikace uzavřena od OC Olympia do Losiné a z druhé strany na příjezdu od Štěnovic. Dále je uzavřena obec Starý Plzenec a kruhový objezd u OC Olympia,“ řekla Raindlová. Podle informací ČTK jsou zavřené také například silnice ze Starého Plzence do plzeňské části Koterov, kde se rozlévá Úslava.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Provoz mezi stanicemi Nezvěstice a Plzeň hlavní nádraží zajišťují náhradní autobusy. Podle mluvčího drážních hasičů Martina Kavky by se provoz mohl obnovit v úterý 4. června. Kvůli zvednutým hladinám řek varovala veřejnost i Plzeň.

V Plzni uzavřeli náplavku

Městská policie páskou zavřela vstup na náplavku na Radbuze v centru města, informoval magistrát. V Plzni a okolí je zavřeno několik silnic, kde se nahromadila voda, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Po vydatných deštích má nyní v kraji Radbuza třetí povodňový stupeň ve Staňkově na Domažlicku, v Plzni má řeka první povodňový stupeň v části Lhota a na odtoku z nádrže České údolí.

Plzeň varuje občany, aby se nezdržovali v těsné blízkosti řeky, která se místy vylévá do krajiny. „Velmi naléhavě vás žádám, nevstupujte do blízkosti vodního toku. Břeh je podmáčený, a přestože to tak nevypadá, voda má obrovskou sílu. V žádném případě nenechávejte u řeky děti ani zvířecí mazlíčky bez dozoru. Voda již dnes v Plzni kulminuje, situace by se měla zlepšovat,“ uvedl na sociálních sítích primátor Roman Zarzycký (ANO).

Vydatné lijáky zkomplikovaly dopravu na západě Čech (2. 6. 2024).
Autor: ČTK / Chaloupka Miroslav

Nad Plzní a okolím se dopoledne přehnala silná srážka. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v Plzni-Mikulce za hodinu 9,5 milimetrů vody, podobně silný déšť byl mezi 12:00 a 13:00 také v Rokycanech.

Hasiči v Plzni čerpali vodu v Koterově na návsi. Kvůli laguně pod Rondelem stál dočasně provoz na Karlovarské třídě, uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová. Vodu aktuálně čerpají hasiči také například v Letkově u Plzně nebo pod viaduktem ve Starém Plzenci.

Polámané stromy ve východních Čechách

Práci přidalo počasí rovněž hasičům ve východních Čechách. Místy silné bouřky dnes lámaly stromy a větve v Královéhradeckém kraji. Hasiči měli kvůli tomu výjezdy hlavně na Náchodsku a Rychnovsku. Na většině míst už jednotky čerpání vody ukončily.

„Hasiči jsou však stále v Černilově, kde ohrožuje voda a bahno z polí část rodinných domů,“ uvedli vpodvečer na síti X.

Zatopené sklepy

Hasiči ve středních Čechách dnes kvůli dešti vyjížděli k sedmi desítkám událostí, nejčastěji čerpali vodu nebo odstraňovali spadlé stromy. Večer zasahovali hlavně v Mníšku pod Brdy u Prahy, kde voda mimo jiné zaplavila podchod pod dálnicí D4, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář.

Voda z polí ohrožovala domy

V Olomouckém kraji hasiči v neděli odpoledne po přívalové bouřce vyjížděli do Velkého Týnce na Olomoucku. Voda z polí tam zaplavila několik ulic na okraji obce a ohrožovala rodinné domy. „Na exponovaná místa instalujeme pytle s pískem,“ informovali hasiči dnes vpodvečer.

Bouřky se do Česka pravděpodobně vrátí v pondělí odpoledne. Dnes vydaná výstraha Českého hydrometeorologického ústavu ČHMÚ platí pro většinu země s výjimkou severozápadní poloviny Čech.

Do pondělního poledne zůstává v platnosti i výstraha před povodněmi v Plzeňském kraji. Nejvíce ohrožené vzestupem hladin je Domažlicko, okolí Horšovského Týna a Stodu.

Video
Video se připravuje ...

Přívalový déšť se prohnal Blížejovem na Domažlicku. Linda Kreháková

Fotogalerie
46 fotografií