„Nad naším územím se nachází vlhký a instabilní vzduch. V důsledku toho se dnes (neděle 2. 6.) odpoledne a večer vyskytnou na většině našeho území bouřky, které budou ojediněle i silné, doprovázené přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 mm a také možností menších krup,“ upozornil Český hydrometeorologociký ústav na Facebooku.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Obdobná situace nastane i zítra v pondělí 3. 6., kdy se opět na většině území s výjimkou severozápadní poloviny Čech ojediněle očekávají silné bouřky a úhrny kolem 40 mm,“ uvádí meteorologové.

Bouřky a přívalové deště potrápily Česko i v sobotu. Nejdramatičtější situace byla v Jihočeském a Plzeňském kraji. „Za posledních 24 hodin pršelo nejvíce na Šumavě a Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 mm srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Paseku nadělaly deště i ve Středočeském kraji, kde hasiči vyjížděli k 30 případům, včetně popadaných stromů i zaplavených ulic. Třeba v Kladně hasiči hodiny odčerpávali 1,5 metru vysokou lagunu. V Praze zase strhl slejvák vzrostlý strom v Žerotínově ulici na čtveřici zaparkovaných aut. 

Rozvodněné řeky

Radbuza ve Staňkově dosáhla třetího stupně v noci a stále ještě mírně stoupá. „Mělo by se to ale už blížit ke zlomu,“ uvedla před 08:00 dispečerka Povodí Vltavy Eva Pytlová. Povodňové vlny se nyní po tocích posunují směrem k Plzni, kde si vodohospodáři celou sobotu připravovali zvýšeným odpouštěním nádrže České údolí zásobní prostor na zachycení co největšího množství vody.

Na třetí stupeň v noci krátce stoupla také Úhlava v Tajanově na Klatovsku, nyní tam voda mírně klesá, stejně jako v Ostružné v Kolinci. Bez povodňových stupňů jsou už šumavské řeky Křemelná a Otava, které na deště reagovaly zvýšením hladin jako první.

Situace je dnes klidnější i u hasičů. Od půlnoci měli podle podle průběžně aktualizovaného seznamu pět technických zásahů. „Je to uvolňování propustků, odstraňování stromů, případně čerpání vody. Žádné vážnější stavy jsme řešit nemuseli,“ řekl řídicí důstojník hasičů na Domažlicku Jaroslav Hrdlička.

V sobotu řešili hasiči v kraji v souvislosti s počasím kolem 60 případů. „Nejčastěji šlo o pročištění propustků, čerpání vody ze sklepů a odstraňování popadaných stromů. Zasahovali jsme také u sedmi dopravních nehod a zachránili jsme jednu kočku ze stromu,“ uvedli dnes ráno hasiči na síti X.

Záplavy v Německu: Stoletá voda a utonulý hasič

Záplavy postihly jih Německa a i dnes způsobují komplikace mj. v železniční dopravě. V sobotu večer v Bádensku-Württembersku vykolejil vlak.

V noci na dnešek zemřel v Německu dobrovolný hasič při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku. Policie uvedla, že 42letý dobrovolný hasič spolu s dalšími třemi záchranáři v městečku Pfaffenhofen ve člunu vyrazili na pomoc lidem, kteří kvůli povodni uvázli v bungalovu. Člun se ale převrátil. Tři hasiči se zachránili, jeden byl dnes nad ránem nalezen mrtvý.

V okolí Pfaffenhofenu v noci na dnešek musely své domovy opustit stovky lidí, mezi nimi asi 140 seniorů ze dvou domů s pečovatelskou službou, protože v nich byly problémy s dodávkami proudu. Záchranáři je rozvezli do nemocnic. Pro ostatní evakuované zřídili nouzové ubytování v tělocvičnách.

Záplavy v Německu (červen 2024)
Autor: Profimedia.cz

V hornobavorském Schrobenhausenu se podle Bavorského rozhlasu pohřešuje člověk, který byl ve sklepě svého domu. Kvůli velké vodě se k němu nemohou dostat záchranáři.

Agentura DPA píše, že nejvyšší stupeň varování před povodní platí dnes na mnoha místech v Bavorsku. Týká se to zejména jižních přítoků Dunaje. Velká voda postupuje po této řece a přesouvá se ze Švábska do Horní Falce a Dolního Bavorska.

Pro jižní části Německa meteorologové předpovídají trvalý déšť i na dnešek, jeho intenzita už ale poněkud polevila. I tak by ale lidé měli počítat s tím, že přechodně se může situace znovu zhoršit. Mnoho bavorských okresů od pátečního večera vyhlásilo stav katastrofy, aby úřady mohly dobře koordinovat záchranné akce. Na řadě míst se řeky dostaly na úroveň stoleté vody.

Ze slejváků do tropů?

Podle meteorologů bude mít pochmurné počasí už jen krátké trvání. Od středy se vyčasí. „Oblačnosti i srážek začne rychle ubývat a postupně se k nám dostane teplý vzduch z jihu,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem tropické třicítky, pokořit by ji ale neměly.

Jak bude?

Dnes: Oblačno, déšť či přeháňky, místy bouřky. Den 19 až 23 °C.

Zítra: Zataženo s deštěm, místy bouřky. Noc 9 až 13 °C, den 18 až 22 °C.

Úterý: Oblačno až polojasno. Noc 9 až 13 °C, den 18 až 22 °C.

Středa: Jasno, ojediněle přeháňky. Noc 9 až 13 °C, den 20 až 25 °C.

Čtvrtek: Polojasno, ojediněle přeháňky i bouřky. Noc 10 až 14 °C, den 24 až 28 °C.

Video
Video se připravuje ...

Přívalový déšť se prohnal Blížejovem na Domažlicku. Linda Kreháková

Fotogalerie
43 fotografií