Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazovým větrem v neděli zasáhly hlavně východní polovinu země. Ještě v pondělí ráno platily povodňové stupně na 15 stanicích na Moravě, a to převážně na menších tocích.

Po večerních a nočních bouřkách bylo v pondělí ráno v Česku bez dodávek elektřiny téměř 8000 odběratelů zejména na Moravě.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Potíže hlásili mj. hasiči z Olomouckého kraje. Silné bouřky, které se prohnaly krajem, nejvíce postihly Prostějovsko a Přerovsko, hasiči vyjížděli k 260 událostem. Rozvodnila se Moštěnka v Prusech na Přerovsku a Velká Haná ve stanici Vrchoslavice na Prostějovsku. Několik zatopených domů evidovali i v Ivanovicích na Hané.

V Jihomoravském kraji v Nesovicích prudké srážky zvedly hladinu místní říčky, které během pár desítek minut začalo být její koryto malé a začala se vylévat do ulic.

Na Vyškovsku se po bouřce a vydatném dešti v neděli pozdě večer rozvodnil potok Hvězdlička, hasiči museli z domů v Hvězdlicích a nedalekých Milonicích evakuovat několik lidí.

Bouřky způsobily komplikace i na trati, v časných ranních hodinách například zastavil spadlý strom dopravu mezi Mikulovicemi a Jindřichovem ve Slezsku na severu regionu.

„Do likvidace následků bouřek se zapojilo celkem 18 profesionálních, 62 dobrovolných a jedna podniková jednotka hasičů. Nejvíce zásahů evidujeme v okrese Opava, a to 35, k 29 událostem vyjížděli hasiči v okrese Bruntál, v Novém Jičíně to bylo 23, ve Frýdku-Místku 20, v Karviné osm, v okrese Ostrava šest,“ uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Šlo především o odstraňování spadlých stromů a větví, hasiči rovněž čerpali vodu. Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku museli hasiči odčerpávat vodu ze zaplaveného kempu, ze kterého bylo před jejich příjezdem evakuováno 20 osob. Událost se obešla bez zranění.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Divoká řeka valící se ulicí

Na sociálních sítích se začalo šířit video z Vyškovska, kde silné přívalové deště vytvořily ulicí se valící doslova divokou řeku. Podle autora videa ji způsobil pouze 10minutový déšť. 

Po slunečném a horkém prvním prázdninovém víkendu bude začátek července výrazně chladnější a také deštivější. Nejvyšší teploty zpočátku tohoto týdne nepřekročí 24 stupňů Celsia, na západě země bude jen kolem 18 stupňů.

Obloha zůstane převážně zatažená, meteorologové očekávají časté přeháňky. Bouřky by se mohly objevit ještě dnes na východě země, poté až koncem týdne. O víkendu prodlouženém o páteční státní svátek má ubývat oblačnosti i srážek a teploty se přiblíží tropické třicítce, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Jak bude v dalších dnech?

  • V pondělí bude oblačno až zataženo, postupně se na celém území objeví přeháňky nebo občasný déšť, na východě ještě místy bouřky. Večer má od západu ubývat srážek a částečně i oblačnosti. Odpolední maxima se budou pohybovat od 20 do 24 stupňů, na západě zůstanou jen kolem 18 stupňů Celsia.
  • Chladná bude i noc na úterý, teploty klesnou na západě až na osm stupňů Celsia. Přes den vystoupají na maximálně 24 stupňů, na severozápadní polovině Čech nejvýše na 17 stupňů.
  • I ve středu zůstane oblačno a zataženo, na většině území bude pršet. Odpolední teploty nepřekročí v Čechách 20 stupňů, na Moravě a ve Slezsku naměří od 19 do 24 stupňů.
  • Také ve čtvrtek očekávají meteorologové zataženou oblohu a místy přeháňky, maximální teploty mohou mírně překročit hranici letních 25 stupňů, na západě ale zůstanou kolem 19 stupňů.
  • O volném pátku začne ubývat oblačnosti i srážek, teploměr na celém území ukáže přes den 20 až 25 stupňů Celsia. Přeháňky či bouřky se mohou občas objevit během soboty i neděle, víkendové teploty se budou pohybovat od 24 do 29 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Přívalová bouřka zasáhla v neděli v noci Vyškovsko. HZS JMK

Fotogalerie
38 fotografií