• DV pondělí bude ještě mírné počasí s teplotami kolem 25  °C.
  • „Už během noci na úterý se ale začne oteplovat a oteplení vyvrcholí ve středu, kdy se teploty odpoledne dostanou v nížinách nad tropických 30 stupňů - není vyloučeno lokálně ani dosažení 35 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové na síti X.
  • Před velmi vysokými teplotami varuje výstraha hlavně v části Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje.
  • Středeční tropické teploty navíc podpoří vysoká vzdušná vlhkost, bude nepříjemně dusné odpoledne.
  • „Ve středu také ovlivní naše území studená fronta, na které očekáváme i intenzivnější bouřky,“ doplňuje předpověď. Výstrahu týkající se bouřek budou meteorologové teprve upřesňovat.
  • Ve čtvrtek nastane mírné ochlazení, nejvíce na západě a severozápadě Čech, kde teploty nepřekročí tropickou třicítku. Na Moravě a ve Slezsku ale může být přes 30 °C.
  • V pátek teploty opět překročí tropické hodnoty a v další studené frontě se objeví místy intenzivní bouřky. O víkendu se teploty postupně zmírní, na západě území bude kolem 24 °C.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Česko čeká týden s tropickými teplotami nejen přes den. „Noc z úterý na středu by měla být také velmi teplá a na některých místech i tropická (teplota během noci neklesne pod 20 °C),“ uvádí ve své předpovědi meteorologové z ČHMÚ.

„Ve středu také ovlivní během dne naše území studená fronta, na které očekáváme i intenzivnější bouřky. Ty budou mít k dispozici díky vlhkosti mnoho dostupné energie a díky vyššímu proudění (střihu větru) ve vyšších hladinách budou bouřky patrně i lépe organizované,“ podotkli meteorologové.

Pád stanu na lidi na festivalu

Řádění bouřek o prodlouženém víkendu mělo řadu následků. Jihlavská nemocnice v neděli večer ošetřila další účastníky hudebního festivalu, kteří se po půlnoci zranili při tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu. Většina měla pohmožděniny a drobné rány. Podle posledních údajů Nemocnice Jihlava v ní ošetřili 34 lidí, někteří museli být hospitalizováni.

Před půlnocí končila své vystoupení poslední kapela, krátce nato začal liják, který návštěvníky přiměl schovat se v nafukovacím stanu. Jenže... „Po výpadku proudu se začala prohýbat jeho střecha. Po výzvě pořadatelů k opuštění stanu se lidé panicky hrnuli ke vchodu,“ uvedli policisté.

V tlačenici si šlapali na záda, někdo si zase zvrtl kotník. Zranění byla celá řada. „Tři pacienti skončili na jednotce intenzivní péče, z toho dva jsou ve vážném stavu, třetího už jsme propustili domů,“ řekla včera Blesku mluvčí nemocnice Monika Zachrlová s tím, že lékaři řešili například i pneumotorax, tedy proraženou plíci.

Nymbursko: U domu zabila Tomáše větev

Na špatném místě ve špatný moment stál Tomáš Š. (†57) z Bobnic na Nymbursku. V sobotu procházel pod stromem, ze kterého spadla větev. „Starší muž svým zraněním na místě podlehl,“ řekl mluvčí záchranářů Marek Hylebrant. Tomáš Š. podle informací Blesku chodil několikrát denně přes ulici krmit slepice a zalévat květiny. Bohužel, to se mu zřejmě stalo osudným.

Praha: Na dvojici spadl strom

Strom kvůli silné bouři spadl na dvojici v pražském Braníku. Muž s vážným úrazem hlavy utrpěl ještě další mnohočetná zranění. „Záchranáři jej uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty, ošetřili ho a následně zajistili jeho transport do traumacentra,“ uvedli záchranáři. Zraněná žena, která utrpěla jen lehký úraz obličeje, měla akutní stresovou reakci.

Ústecko: Vichr odnesl loď

Silný vítr a prudký déšť si pohrály se strachem lidí také v Ústeckém kraji. Ve Štětí museli hasiči pomáhat cestujícím z lodi, kterou odnášel vichr po Labi. V části Veselí zase po řádění živlů spadl strom na elektrické vedení. V Martiněvsi uvolněný kabel visel nízko nad silnicí a ohrožoval provoz. Kmeny padaly také na silnice či zaparkovaná auta, zde se nikomu naštěstí nic nestalo. Do Mostu museli hasiči kvůli nakloněnému stavebnímu výtahu, v Dubí vítr odnesl část střechy.

Napršelo až 35 mm

S výjimkou jihovýchodu je Česko zalité. „V Brandýse nad Labem spadlo až 35 mm, bouřky přinesly i silné nárazy větru, např. na Milešovce až 100 km/h,“ popsala meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že tento týden bude bohatý jak na bouřky, tak na tropické dny. „Ve středu bude až 35 °C. Pak přes naše území přejde studená fronta,“ dodala Honsová.

Jak bude?

Dnes: Skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Den 23 až 27 °C.

Zítra: Jasno až polojasno. Noc 12 až 16, den 27 až 31 °C.

Středa: Jasno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 15 až 19, den 29 až 33, v Polabí až 36 °C.

Čtvrtek: Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 15 až 19, den 28 až 32 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny. HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
45 fotografií