Podle meteorologů bude příliv teplého vzduchu zesilovat od jihu. Pro pondělí platí jejich upozornění na vysoké teploty zejména pro Prahu, Středočeský, Ústecký, Jihomoravský a Zlínský kraj. V úterý s vysokými teplotami mají počítat zejména obyvatelé Jihomoravského, Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Vysoké teploty v Česku v posledních dnech doprovázely i vydatné srážky a bouřky. Od těch by si lidé dnes měli podle meteorologů odpočinout a přeháňky budou jen výjimečné.

ČHMÚ uvedl, že většina toků, jejichž hladiny se po deštích zvedly, už kulminovala nebo se tak stane v nejbližší době. Řeka Kamenice v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku ráno překročila hranici třetího povodňového stupně, který značí ohrožení, během dopoledne ale klesla na druhý stupeň. Na Vysočině vystoupala dnes na druhý povodňový stupeň také řeka Žirovnice v Žirovnici na Pelhřimovsku, řeka Svratka v Dalečíně na Žďársku hlásí první stupeň. V jižních Čechách byl před polednem druhý stupeň na Nežárce v Rodvínově na Jindřichohradecku.

„Vzhledem k pokračující vodácké sezoně upozorňujeme, že během neděle (dneška) se bude ještě zvolna zvyšovat hladina dolní Nežárky a Lužnice pod soutokem právě s Nežárkou. Na některých úsecích bude překročen první stupeň povodňové aktivity a ojediněle i druhý stupeň. Zpočátku může ještě stoupat hladina Černovického potoku v Tučapech, která se nyní udržuje nad úrovní pro druhý stupni povodňové aktivity. Během pondělního dne se bude situace na tocích stabilizovat,“ napsali meteorologové.

Podle jejich informací na facebooku v sobotu a v noci na dnešek nejvíce pršelo právě v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde spadlo místy 30 až 50 milimetrů srážek. Nejvyšší úhrn, 60 milimetrů, ČHMÚ zaznamenal v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Kolem 50 milimetrů napršelo i v jihočeských obcích Ktiš, Tisovka nebo Borkovice.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
26 fotografií