Co má takové zavazadlo obsahovat, vysvětlili na svém webu hasiči. Uvedli, že se evakuační zavazadlo připravuje pro případ, že člověk bude nucený opustit na delší dobu své obydlí. Poslouží k tomu kufr, batoh nebo cestovní taška.

Důležité je přemýšlet nad obsahem a počítat se základními trvanlivými potravinami. „Nejlépe v konzervách, dále pak dobře zabalený chléb a pitná voda, vše na dva až tři dny,“ uvedli hasiči Ústeckého kraje. Další položkou jsou předměty denní potřeby jako příbor, miska, hrnek, otvírák a ostrý nůž.

Video
Video se připravuje ...

Blesk: Víte, že... Povodně! Co má obsahovat evakuační zavazadlo? Bára Holá/Blesk

Lidé nesmí zapomenout ani na léky, které užívají, zdravotní pomůcky, brýle, toaletní a hygienické potřeby. „Dále pak osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti,“ doplnili hasiči. Dalšími položkami jsou náhradní oděvy, prádlo, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka, karimatka či nafukovací lehátko.

Nezapomeňte mobil s nabíječkou, a pokud máte, i powerbanku. Hasiči doporučují též přenosné rádio, přenosnou svítilnu s náhradními bateriemi, svíčky, zápalky a nůž. Přibalte i knížky, stolní hry či hračky pro děti. Dobré je přibalit i šití a další drobnosti. Nezapomeňte zavazadlo označit jménem a adresou.

Fotogalerie
24 fotografií